Kiskunfélegyháza

2024.12.09. 19:50

A texasi világbajnokságig repítette Nagy Tamást a csirkeszárny

Második komolyabb versenye után egyből a világbajnokságon bizonyíthat a félegyházi Nagy Tamás. A szakács a közelmúltban Tiszaalpáron megrendezett steaksütő versenyen aranykártyát nyert. A Golden Ticket útlevél az amerikai világbajnokságra, azonban a félegyházi versenyző öröme mégsem felhőtlen. Hogy miért, arról is beszélgettünk vele.

Nagy Tamás már az első nemzetközi steaksütő versenyen is jól szerepelt. Akkor kiegészítő kategóriában indult, hamburgerével rögtön a második helyen végzett, ami azért is nagyon szép eredmény, mert legyőzője nem más volt mint Berecz Attila, az ország hamburgere cím viselője. Az első versenyen csupán 1,1 pont választotta el a világbajnoksági kvalifikációtól. Az ezüstérmes hamburgerről elmondta, minden hozzávalót saját maga készített, a bucit is, amibe szarvasgombás majonéz, saláta, saját fűszerezésű hamburger pogácsa, sült kacsamáj, lilahagyma-lekvár és sült bacon, grillezett gomba és két fajta sajt került – sorolta a kétgyermekes családapa.  

steaksütő verseny, Nagy Tamás, világbajnokság
Steaksütő versenyen kvalifikálta magát Nagy Tamás
Forrás: Beküldött fotó

A hobbija a hivatása a steaksütő verseny aranykártya győztesének

Nagy Tamásról azt is megtudtuk, hogy azon szerencsés emberek közé tartozik, akinek a hivatása egyben a hobbija is. Tamás ugyanis szakács, hétköznaponként a közétkeztetésben dolgozik és ha szeretne kikapcsolódni, inspirálódni akkor jöhet a grillezés és a barbecue. Egyelőre csak a családját és a barátait kényezteti finomabbnál finomabb grillezett ételeivel, de tervezi, hogy később saját vállalkozást indít. Szeretne először egy büfékocsit nyitni, amivel járná az országot. Hosszú távú terve egy amerikai stílusú barbecue étterem Kiskunfélegyházán. Ehhez nagyon jó ugródeszka lenne a világbajnokságon való részvétel – vélekedett Tamás, akiről az is kiderült, hogy a kiskunfélegyházi Libafesztivál főzőversenyén is több alkalommal elindult már Tom's Grill & BBQ néven. Ezeken rendre dobogós helyen szerepelt, ami arra ösztönözte, hogy komolyabban foglalkozzon a barbecue ételekkel. Tudását folyamatosan csiszolta, aminek meg is lett az eredménye a tiszaalpári versenyeken, amelyeket a szintén félegyházi Tarjányi András és felesége, Tarjányiné Dobák Nóra szerveztek. A házaspár hosszú ideje jár profi steaksütő versenyekre. András steaksütésben, míg Nóra kiegészítő kategóriában az ország, sőt, Európa legjobbjai közé küzdötte fel magát. Mindketten kategóriájukban az európai ranglista élén állnak. Bejárták már Európa versenyeit, voltak az amerikai világbajnokságon is. Nagy álmuk, hogy egyszer saját versenyt rendezzenek novemberben valósult meg. Az általuk szervezett nemzetközi pontszerző megmérettetés második fordulója hozta meg Tamásnak a világbajnokságon való részvétel lehetőségét: vagyis kiutazhat Texasba. Sőt, hazai mezőnyben a harmadik legjobb eredményt érte el kiegészítő kategóriában. A kiutazáshoz és a részvételhez szükséges több millió forint viszont jelentősen megterheli a családi költségvetést, ezért nagy álma megvalósításához támogatókat keres. 

steaksütő verseny, Nagy Tamás, világbajnokság
Saját pácban készítette a győztes csirkeszárnyat
Forrás: Beküldött fotó

A győztes csirkeszárny 

Nagy Tamás a győztes csirkeszárnyról elárulta, hogy a húst saját készítésű barbecueban pácolta, majd megfüstölte, ezt követően pankó morzsába forgatta és megsütötte. A sült csirkeszárnyra saját készítésű pikáns, szilvalekváros szósz és fűszeres pekándió került. Az aranyérmet hozó csirkeszárnyat először természetesen otthon tesztelte. Mint mondta, sokat számít családja véleménye. Azt is megtudtuk, hogy Tamás otthon is szívesen besegít a főzésbe. A karácsonyi menüt feleségével közösen készítik: lesz hagyományos halászlé és mákosguba, de maradhatnak el a Tamás által készített barbecue ételek sem. A munkamegosztás szerint, ilyenkor Tamás készíti a főételeket, felesége pedig kiegészítő kategóriában a levest, a köretet és a desszertet. Hogy a márciusi világbajnokságon mit kell készíteni, azt egyelőre még nem lehet tudni, de Tamás nagyon örülne ha csirkeszárnyat, sertésoldalas vagy hamburgert kellene a bírák elé tenni. Ezek ugyanis az erősségei. A steaksütést még nem vállalná, de később szeretné ebben is kipróbálni magát.  

Aki szívesen támogatná a kétgyermekes családapa álmának megvalósítását az megteheti a következő számlaszámon: 1177332202158460

Nagy Tamás elérhetősége: 06-70/251-7936.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!