Nemcsak kezdő háziasszonyoknak

2023.03.26. 09:12

4 tipp, hogyan legyen tökéletes a tészta

Összeragad, szét fő vagy nyers. Cikkünkből kiderül, hogyan tudjuk tökéletes megfőzni a tésztát.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A Vidék íze segítségével közre adunk egy négypontos tésztafőzési kisokost, ami garantáltan sokaknak lesz segítségére!

Meddig főzzük a tésztát?

A tészta állaga az, amin a legtöbbet lehet bukni, főleg, mivel aránylag gyorsan elkészül, így könnyű túlfőzni. Noha Magyarországon a puhára főtt tészta a divatos, próbáljuk ki az olaszos „al dente” tésztát, azaz főzzük picit keményebbre, hogy a belseje egy picit roppanós maradjon. Főzés közben vágjunk félbe egy darabot! Ha egy picike fehéret látunk már csak, akkor kész van!

Mibe főzzük a tésztát?

Öblös fazekat válasszunk a tésztafőzéshez! A tészta és a víz aránya pedig a következő legyen: 10 dkg tésztához 1 liter vízzel számoljunk! A fazekat legfeljebb háromnegyedig töltsük vízzel!

Kell só a tészta főzővizébe?

Egy liter vízhez 1 dekányi sót adagoljunk, de csak akkor szórjuk bele, amikor már forr! Ekkor tegyük bele a tésztát is, amit azonnal keverjünk is meg, nehogy rögtön leragadjon!

Le kell öblíteni a megfőtt tésztát?

Ha megfőtt, tésztaszűrőben szűrjük le, és alaposan csepegtessük le a tésztát, hideg vízzel leöblíteni azonban nem szükséges, csak egy-két étel esetében. Ezt alighanem külön jelzi is a recept!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!