Két keréken a Nagyvilágban

2022.09.15. 19:55

Kiskunfélegyházán járt Zelei József kerékpáros békenagykövet

Zelei József kerékpáros békenagykövetet fogadta a városházán Balla László és Rosta Ferenc alpolgármester csütörtökön délután. A Két keréken a Nagyvilágban elnevezésű békemisszió kerékpárosa tizenkilenc éve kerekezik a békéért, és ez idő alatt az Egyenlítő kétszeresénél is hosszabb távot teljesített. Misszióját a béke, a természet, a környezet védelme, az egészséges életmód és a sport szeretete céljával indította. Eddig 43 béketúrát teljesített, 5 kontinens 120 országában, közel 90 ezer kilométert tekert.

Vajda Piroska

A képen (balról): Balla László és Rosta Ferenc alpolgármester és Zelei József kerékpáros békenagykövet.

Fotó: Vajda Piroska

Zelei József békeüzenetével bejárta már a nagyvilágot, Európa szinte minden országát, de kerekezett Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában, Új-Zélandon és Tasmaniában is. A Békebibliaként híressé vált békekönyvébe a Föld számtalan nyelvén írták be az ismert emberek békeüzenetüket. 

A legnagyobb megtiszteltetés 2016 augusztus 10-én érte, amikor Ferenc Pápa a Vatikánban, személyes audiencián fogadta.

Zelei József szerint a második világháború óta nem volt olyan szükség az összefogásra a béke megteremtésére, mint ma.

A békenagykövet idén a béke demonstrálása mellett, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt is tisztelegni szeretne, ezért  a határon túli magyarság összefogása jegyében Petőfi Sándor nyomában kerékpáros béketúrára indult. A Petőfi béketúrán a költő szülővárosától indulva kerekezi be Petőfi Sándor életének legfontosabb állomásait Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Selmecbánya, Sopron, Pápa, Debrecen, Budapest, Dunavecse, Nagykároly, Koltó, Endrőd, Segesvár érintésével. Útját koszorúzások, békefa állítások, megemlékezések színesítik, behatóan megismertetve a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakjának életét, munkásságát. 

A túráról filmet is készítenek.

Zelei József következőképpen vall honlapján a már megvalósult missziókról: „A misszió alatt megélt élmények nagyban befolyásolják és változtatják meg gondolkodásom és szemléletem. Az itt szerzett tapasztalatok rávilágítanak arra, hogy mindig belülről növekszünk, nem pedig kívülről. A növény is, a föld alatt szunnyadó magból nő ki, nem pedig fordítva. Ha magunkban, belül, békét idézünk, béke költözik a lelkünkbe is. Ha ezt felkínáljuk valaki másnak, megláthatjuk, hogyan terjed a béke egyik emberről a másikra és azután fokozatosan az egész világra.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!