Érzékek kertje

2022.07.13. 19:55

Levendulaszigetet alakított ki a város szélén a keceli család

Kecelen, a város szélén egy egy hektárnyi területen paradicsomi kertet épített a Filus család. Az „Érzékek Kertjének” nevezték el. A házaspár azt mondja, vissza kell egy kicsit régiesülni. Hagyni kell a természetet, hogy visszafoglaljon egy kis területet, amely cserébe megjutalmazza az embereket.

Barta Zsolt

Filus Attila és felesége Filusné Borbényi Éva a csodálatos kertben

Fotó: Barta Zsolt

Senki sem gondolná, hogy Kecelen, a város egyik szélén egy különleges pihenőparkot talál az ember. Az odavezető utat fel kellett tölteni, mivel hepe-hupás volt. Nincs közművesítve a terület, viszont árasztja a nyugalmat és a kellemes levendulaillatot, a növények látványa pedig önmagáért beszél. Néhány éve ez a 10 ezer négyzetméteres terület a város elhanyagolt része volt. Ekkor jött egy keceli család az ötletével, hogy kialakít itt egy pihenőparkot.

Filus Attila és felesége, Filusné Borbényi Éva a reklámszakmában dolgoznak. Éppen hét éve annak, hogy megtalálták azt a városszéli helyet, ahol egykor régi családi házak voltak. 

Hét keceli vályogházat bontottak le és a törmelékével kiegyenlítették a talajt, valamint vásároltak pluszterületeket, így alakult ki a közel 10 ezer négyzetméteres hatalmas udvar. 

A házaspár rengeteg időt töltött azzal, hogy különböző eszközökkel bedolgozzák a földbe a rengeteg törmeléket. Csak az első évben 12 raklapnyi téglát pucoltak meg.

A házaspár hatalmas lelkesedéssel mesélt történetükről.

– Ez úgy történt, hogy előbb egy házhelyet vásároltunk meg, de sajnos több közeli szomszéd is elhalálozott, akiknek az ingatlanjait szintén megvettük. Végül az önkormányzat itt lévő telkét is megvettük, így gyakorlatilag 12 házhelynyi porta került egy egységbe. Ez alkotja ma az egy hektárt, illetve a lebontott vályogházak és a máshonnan idehozott törmelék alkotja a feltöltött telek földjét – mesélte a telekgyarapítás történetét Filus Attila.

Honnan volt az elképzelés, hogy pihenőkertet hozzanak létre, egy minioázist? Filus Attila azt mondja: kimaradt az életükből a zöld világ, ezért kezdtek bele hét éve az irdatlan nagy munkába a párjával. Alacsony, vizes rész volt a környék, amelyet fel kellett tölteni.

Az „Érzékek Kertjének” látványossága a csodálatos levendulamező. Nyolcféle növényből 1500 tövet ültetett el a házaspár. Egymás után virágoznak ezekben a napokban. 

Van, amelyik gyógyászati célra, van amelyik étkezésre szolgál, de olyan is akad, amely díszítésre alkalmas. Az illatfelhő és a színek szó szerint magával ragadják az embert. 

Emellett a kert másik felében egy kisebb állatfarmot is kialakítottak, melynek lakóit imádják a gyerekek.

Kacsát, csibét keltetnek, kecske, illetve egy vaddisznó és egy csüngő hasú disznó keverékétől kismalacok is születtek. Volt, amikor 25 malacot nevelhettek Filusék. Ezek mellett tyúkok is laknak az állatok számára megépített közös ólban. Létrehoztak egy 90 négyzetméteres fedett helyiséget is, ahová a keceliek a régi öregek által használt bútorokat, egyéb használati eszközöket hozzák. Ennek a tetejére egy borteraszt tervez Filus Attila jövőre, ahol helyi bort és keceli ételeket lehet majd fogyasztani. 

Kisebb pavilonokat is kialakítottak, amelyek megteremtik a tanyasi idillt. Fogadják a nyugdíjas, a gyerek és a kerékpáros csoportokat is.

Mint mondják, nagyon jó, hogy gyerekek is ide látogatnak, mivel ötleteikkel kellemesebbé lehet tenni a kertet. Emellett másfél-kétórás kézműves-foglalkozást is szerveznek a számukra, hogy jól érezzék magukat. A kertben gyógynövényeket is termesztenek, ugyanúgy, ahogy a régi öregek tették a tanyákon.

Hogy mikor lesz vége a munkának? Filus Attila azt mondja, nem látni a végét: jelenleg éppen bontott anyagokból készítenek egy olyan pavilont, amely kávézó és teázó lesz. Mint mondják, érdekes, hogy nemcsak az emberekre van hatása ennek a kertnek. Az állatvilág is megtalálta magának ezt a nyugodt helyet. 

Bejár néha az őz, bent alszanak a fácánok is, télen hatalmas a madárvilág, mivel a Filus család tavaly is két zsáknyi magot, szotyolát szórt ki nekik. 

Néha a róka is beoson, és nyulak is megfordulnak a kertben. Betelepedtek a siklók is. Benépesült a kis tó környéke is, amely az egyébként mélyen fekvő terület egykori szintjét mutatja. Halak és egyéb vízi állatok vették birtokba az évek során a tavacskát.

A házaspár elmondta, hogy minden évben több százan keresik fel a kertet. A nyugalmat kapják azok, akik ide betérnek. Tavaly volt egy lánykérés is náluk. Filusék azt mondják, minél nagyobb területet kap vissza a természet, annál bőkezűbben fizet érte. Dúsak a növények, belátogatnak a vadon élő állatok, és megjelennek olyan növények is, amelyeket a régi öregek jól ismertek, de mi már csak legfeljebb képről láthatjuk azokat. A tervekről annyit, jövőre bevezetnék az áramot, vizesblokkot is készítenének, hogy akik idejönnek, kényelmesebben érezzék magukat.

A levendulaparkot a hét végéig lehet látogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!