Galériával

2022.06.18. 06:55

Adományozást népszerűsítő közösségi kávézó nyílt Kecskeméten

Új közösségi kávézó nyílt pénteken, Kecskeméten Hírös Cédrus Labor Café néven a Cédrusnet Kápolna utcai épületének udvarán. A Nyíregyházán hét éve sikerrel működő modell kecskeméti adaptálása a szenior korosztályt célozza meg, de arra törekszik, minden korcsoport szabadon használja a teret, ahol a szolgáltatásokért önkéntességüket ajánlhatják fel.

Horváth Péter

Az önkéntességet és az adományozást hivatott közelebb hozni az emberekhez az új közösségi tér Fotó: Bús Csaba

A Labor Café megálmodója, Fekete Éva, aki hét évvel ezelőtt nyitotta meg adománykávézó nyitott közösségi terét Nyíregyházán, ami az önkéntességet és az adományozást hivatott közelebb hozni az emberekhez. Mint fogalmazott, a kávézó – s immár a kecskeméti is – azt szolgálja, hogy azok is kapcsolatba kerüljenek az önkéntesség és az adományozás lehetőségével, akikhez más módon nem jutna el ezek híre. 

A kávézó olyan inkubációs tér, ahol mindazok kapcsolódhatnak egymáshoz, akik a helyi közösségért szeretnének tenni.

Mindenki úgy használhatja a kávézó infrastruktúráját, mintha a sajátja lenne, cserébe választhat, hogy vagy szaktudását, idejét ajánlja fel önkéntesként a közösség javára, vagy alkalmi anyagi támogatást biztosít és ezzel járul hozzá a közösségi tér fejlődéséhez.

Molnár Szilárd, a CédrusNet szakmai vezetője elmondta, hogy a kávézó a szenior korosztályt szólítja meg, ami az alapítók reményei szerint becsábítja az idősebbeket és a fiatalokat is, akik szívesen töltik inspiráló környezetben a szabadidejüket, esetleg önkéntességet vállalnak. 

Mernek segítséget kérni egymástól azokon a területeken, ahol a másik kompetens, például az idősek tanácsot kérnek az informatikai eszközök használatában, így lesz ez a kötetlen, informális tanulás tere. 

Mint a szakmai vezető fogalmazott, a szociális kapcsolatok építését kínálják az új közösségi térrel.

Révész Tímea, az ötlet kecskeméti meghonosítója elmondta, hogy a kávézó megnyitása csak az első lépés, számos esemény várja nyáron a betérőket a szenior tánctól a virágkötészeten át a könyv- és társasjáték délutánokig. Hozzátette: azt is várják, hogy a közösség vigyen oda olyan programokat, melyeket eddig azért nem szerveztek meg, mert nem volt hozzá megfelelő tér, vagy partner. De a cégeket is nagy szeretettel fogadják különböző rendezvényeken, tanácskozásokon, workshopokon, hiszen a gesztenyefáktól árnyas hangulatos udvar sokkal inspirálóbb helyszín az ötletelésre, mint az irodai környezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!