Bács-Kiskun

2022.01.06. 19:12

Újévi fogadalmak? Mutatjuk a legnépszerűbbeket!

Január első napjaiban sokunk határozza el, hogy az új év más lesz. Azt, hogy pontosan miben is, azt sok minden befolyásolhatja. Cikkünkben az általunk legnépszerűbbnek vélt újévi fogadalmakat gyűjtöttük össze.

baon.hu

Az újévi fogadalmaknál fontos, hogy kövessük a fokozatosság elvét Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az újévi fogadalmak szokása évezredek óta létezik, de nem mindig olyan volt, mint manapság. Az ókori Rómában Julius Caesar császár a január 1-jét jelölte meg az új év kezdetének. Kr.e. 46 körül a január hónapot Janus római istenről, a kétarcú istenről nevezték el, akinek szelleme az ajtónyílásokban és boltívekben lakott, átjárók és kapuk, a bejárás és kijárás, vagyis a kezdet és a vég védőszelleme volt. A január ennek is köszönhetően különleges jelentőséggel bírt a rómaiak számára. Hitték, hogy Janus a múltba és a jövőbe is lát, ezért a rómaiak áldozatokat mutattak be az istenségnek, és megfogadták a jó magatartást a következő évre. Napjainkban már jóval sokrétűbb az ígéretek listája.

1. Jobban bánok majd a pénzzel

Keresetünkkel mindig lehet jobban és jobban bánni, erre számos módszer létezik. Sokan szeretnének számukra feleslegesnek tartott kiadásaiktól megszabadulni, azt esetleg utazásra vagy másra fordítani.

2. Idén végre lefogyok

Az örök klasszikus. Különösen az év végi terülj, terülj asztalkám után aktuális mindez, ám a többség általában hosszú ideje küzd súlyfelesleggel, amitől végre megszabadulna.

3. Egészségesebb életmódra váltok

Az előzőhöz hasonlóan ez is nagyon népszerű a fogadalmat tevők körében. Sokféle lehet mindez: több, rendszeres testmozgás, egészségesebb étkezés, több folyadékbevitel, dohányzásról való leszokás, esetenként az előbb felsoroltak közül több is, netán mindegyik.

4. Türelmesebb leszek szeretteimmel

Rohanó világunkban folyamatosan terhel bennünket a stressz: munkahelyünkön való megfelelési kényszer, kevés szabadidő, betáblázott napirend. Ebben a helyzetben sajnos van, hogy családtagjainkkal nem mindig úgy viselkedünk, ahogyan egyébként szeretnénk. Idén azonban máshogy lesz!

5. Jobb munkahelyet keresek

Általános problémák közé tartozik világunkban az alacsony fizetés, netán a nem megfelelő megbecsülés. Ilyen helyzetben sokan határoznak úgy, hogy új munkahely után néznek, ha pedig az elmúlt évben erre nem vettük rá magunkat, na majd idén!

6. Kevesebbet nyomkodom majd az okostelefonom

A számítástechnika egyre inkább beférkőzött mindennapjainkba, sokan pedig már egy percet se tudnak eltölteni anélkül, hogy ne vegyék kezükbe telefonjukat. Többségük tisztában van azzal, hogy ez egy rossz beidegződés, ezen pedig változtatni szeretnének az új évben.

A legfontosabb a fokozatosság

A legtöbb újévi fogadalmat nem koronázza siker, ennek pedig több oka is van. Egyfelől sokan csak babonából teszik mindezt, nem azért, mert ténylegesen komolyan törekednének a változásra. A kezdeti lendület alábbhagy, ezt követően pedig hagyjuk is az egészet. Érdemes lehet tehát nem ajtóstul rontani a házba, hanem szépen fokozatosan megvalósítani terveinket. Nem szabad határidőt kitűznünk magunk elé, ezzel elkerülvén a csalódást.

A pozitív gondolkodás szintén nagyon fontos. Nem szabad valamit azért elvetni, mert hibáztunk, érdemes inkább újra próbálkozni. Kerüljük a görcsösséget, ne mondjunk olyat, hogy „soha” vagy, hogy „mostantól mindig így lesz”.

Érdemes lehet ezen kívül ismeretségi körünkben megtalálni azokat, akik hasonló cipőben járnak mint mi, egymást erősítve több sikerrel járhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!