Kitartás

2022.01.15. 18:56

Koch Renáta és Bene Ármin együtt csobbantak a jeges Sugovicában

A rendkívüli fürdőzés alatt még egy kávét is elfogyasztottak. Mint megtudtuk, Bene Ármin ultrafutó már két éve vonzódik a hideg vízhez, a motivációt egy bécsi sportolótól kapta.

Márton Anna

Bene Ármin és Koch Renáta a jeges Dunában

Forrás: Sepsi Gergő

Bene Ármin és Koch Renáta a jeges Dunában

Forras: Sepsi Gergő

– A barátunk már profi szinten űzi ezt a műfajt. Több mint másfél kilométert is leúszott már 5 Celsius-fok alatti vízben, sőt ezt tovább is fejlesztette. Ez nagyon megtetszett nekem, mert ez is arról szól, mint az ultrafutás, hogy igazából csak döntés kérdése, hogy az ember megcsinálja vagy sem. Csakis arról szól, hogyha az akarja, akkor tényleg nincs lehetetlen – hangsúlyozta Bene Ármin, aki korábban már teljesítette a Spartathlont is, ami egy 246 kilométeres ultramaratoni futóverseny. 

Mint elmondta, az elmúlt egy hónapban már hat alkalommal merült a jeges Sugovicában vagy a Dunában.

– Negatív egészségügyi hatásairól nincs szakvélemény. Tehát ha valaki egészségügyileg rendben van, akkor bele tud menni a jeges vízbe. Az északi országokban sok helyen a gyerekek kimennek testnevelésórán és megmártóznak a jeges vízben. Jómagam gyakran csobbanok a hideg vízben. Az elmúlt hét vasárnapján eléggé feszegettem a határaimat, közel öt és fél percig voltam a jeges vízben. Ott már fájt. A végtagjaim, a lábujjaim, és a jég feltörése is nagyon kellemetlen volt – mondta Bene Ármin.

A jeges csobbanás hatásairól elárulta, hogy miután megtörülközik, és amint kezdi visszamelegíteni magát a teste, ez a folyamat olyan energiákat mozgósít, ami egy különleges érzést kelt benne. 

– Öröm, nyugodtság, boldogság. Gondolom, a gyors véráramlásnak köszönhetően érzem a flow-élményt – részletezte. 

Az e heti jeges merülés körülbelül három percig tartott, és csatlakozott hozzá kolléganője, Koch Renáta is. – Az évek alatt sokat beszélgettünk róla, sokszor napi téma volt munka közben is. Régóta motoszkált a fejemben, hogy kipróbálom én is a hideg vizes fürdést. Volentér Zsuzsa volt az, aki az első fürdésnél sokat segített nekem és megadta a kezdő lökést. Biztos vagyok abban, hogy lesz folytatás, már tervezzük, bár én csak a rövid időtartamú fürdésekben vagyok partner – mondta Koch Renáta, egykori junior-világbajnok triatlonista. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!