bács-kiskun

2021.08.01. 11:25

Ezekre figyeljünk, ha nyáron diétázni szeretnénk!

Nyáron a strandon mindenki a legjobb alakját szeretné megmutatni, ezért sokan villámdiétába kezdenek a gyors fogyás reményében, ám fontos tudnunk, mit és mikor együnk azért, hogy ne ártsunk ezzel a szervezetünknek sem. A kánikulában a belső szerveinket is megviseli a nagy meleg, emiatt a meleg időszakban érdemes változtatunk étkezési szokásainkon. Az intenzív izzadás miatt szervezetünknek több vízre, vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. Kiderült vajon mennyire érdemes nyáron belekezdeni a diétába.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: illusztráció

Tajti Mónika dietetikus szerint, a nyári melegben talán kicsivel könnyebb a dolgunk, ha fogyni szeretnénk, ilyenkor ugyanis a nehezebb, zsírosabb ételeket kevésbé kívánjuk, mint a téli időszakban, ám jó, ha tudjuk, hogy mire kell odafigyelni a diéta alatt.

– A diétát bármikor érdemes elkezdeni, ha valóban szükségünk van rá. Fontos, hogy ha a nyári időszakban szánjuk el magunkat a fogyókúrára, például azért, hogy megszabaduljunk néhány kilótól, akkor se feledkezzünk meg a megfelelő energiabevitelről. Könnyen abba a hibába eshetünk, kihasználva azt, hogy kevésbé vagyunk éhesek, kevesebbet eszünk, mint amire a szervezetünknek szüksége van, emiatt hosszú távon sajnos éppen a várt eredménnyel ellenkezőleg, hízás jelentkezhet. Ennek hátterében az alapanyagcsere csökkenése áll – a tartósan alacsony kalóriabevitelre válaszul –, mely azután is megmarad miután visszatérünk a fogyókúra előtti étkezési szokásainkhoz, vagy ha ahhoz nem is teljesen, de többet eszünk, mint a nyári diéta idején.

A többletenergiát a szervezet elraktározza, mely a leadott kilók visszatérésén túl akár plusz kilók megjelenését is eredményezheti.

Sőt, sokszor a fogyás nem zsírból, hanem izomból történik, ami nem túl szerencsés a szervezet egészségi állapotára nézve.

A szakember felhívja a figyelmet, hogy mielőtt belekezdünk bármilyen diétába –legyen az bármelyik évszakban – keressünk fel egy dietetikust, aki személyre szabottan tud segíteni a táplálkozási szokások helyes kialakításában, az egyéni céloknak megfelelően.

Együnk többször keveset!

Tajti Mónika elmondta, milyen ételek fogyasztását ajánlja a nyári hőségben.

– Elsősorban a könnyen emészthető ételeket ajánlott a hőségben fogyasztani. Szervezetünknek éppen elég nehéz megbirkózni ilyenkor a 30-40 fokos hőmérséklettel, ne terheljük tovább a nehezen emészthető ételek fogyasztásával – javasolja a dietetikus.

Tajti Mónika
Fotó: Beküldött fotó

– Az egészséges táplálkozás egyik fontos alapelve, hogy a nap folyamán többször, 5-6 alkalommal kisebb mennyiségű ételeket fogyasszunk. A nyári melegben ilyenkor még inkább érvényesül ez az ajánlás. Emellett fontos, hogy étrendünk változatos legyen, használjuk ki az évszak adta rengeteg friss szezonális zöldség-és főzelékfélét, gyümölcsöt. Naponta legalább 400 gramm zöldség- és vagy gyümölcs elfogyasztása az ideális, ezt a mennyiséget, ha csak tehetjük, fedezzük idényjellegű fajtákból. Minden főétkezésünk tartalmazzon teljes értékű fehérjeforrást, magas rosttartalmú gabonafélét, zöldséget és gyümölcsöt. A nyári melegben se feledkezzünk meg az zsírszegény fehérjeforrásokról, a sovány húsok és tejtermékek fogyasztásáról, melyek tökéletesen illenek például a nagy melegben különösen jól eső friss zöldségekből álló kefires vagy joghurtos öntetes salátákhoz. A szezonális főzelékféléből készíthetünk főzelékeket, rakott és töltött ételeket, sovány fehérjeforrással kiegészítve, minimális zsiradék felhasználásával. Ha édes ízekre vágyunk, elsősorban a gyümölcsöket részesítsük előnyben, egy hideg gyümölcssaláta különösen jól tud esni a nyári forróságban. Tévhit, hogy a nyár egyik slágerét, a görögdinnyét nem szabad fogyasztani! Egy egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban igenis megállja a helyét, az viszont valóban nem mindegy, hogy a nap melyik szakaszában és mennyit fogyasztunk belőle.

A szakember szerint a helyes táplálkozással még a legnagyobb melegben is megőrizhetjük frissességünket, javíthatjuk szellemi és fizikai teljesítményünket és kissé enyhíthetjük az ilyenkor jellemző fáradékonyságot.

Nyáron többen diétáznak

Nyáron kevesebb ruhát viselünk, ezért sokan ilyenkor kevesebbet nassolnak, hiszen mindenki tökéletes nyári alakra vágyik.

– A nyári időszakban többen kezdenek el valamilyen divatos villámdiétát a gyors fogyás reményében. Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy az esetleges plusz kilók sem 1-2 hét alatt jöttek fel, így megszabadulni sem olyan könnyű tőlük. Az egészséges és tartós fogyás mértéke a heti 0,5-1 kilogramm. Ennél többet lehet fogyni egy hét alatt, de az valószínűleg nem zsírból történik és jellemzően nem hosszútávú. Ráadásul, egy-egy divatdiéta könnyen vezethet makro- és mikrotápanyagok hiányának, vagy éppen többletének kialakulásához. Ez utóbbiak közül egyik sem szerencsés egészségi állapotunkra nézve, ezért is kiemelten fontos a kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítása.

Az egészséges és tartós fogyás mértéke a heti 0,5-1 kilogramm.
Fotó: illusztráció / shuttersock.com

Fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása

A szakember felhívja a figyelmet a kevés folyadékfogyasztás káros hatásaira is.

– A felnőtt emberi test körülbelül 70 százalékát víz alkotja. A víz szerepet játszik többek között az emésztési és felszívódási folyamatokban; tápanyagok szállításában, a salakanyagok kiválasztásában, a vérkeringés és a vérnyomás biztosításában. A sav-bázis egyensúly fenntartásához és a testhőmérséklet szabályozásához szintén szükség van vízre. A kevés folyadék bevitelének káros következményei lehetnek: fáradékonyság, kimerültség, szédülés, fejfájás, és kiszáradás is jelentkezhet. Dehidratáltság esetén csökken a koncentrációs képességünk, nyugtalanságot, zavartságot tapasztalhatunk.

– Kánikula során a vízháztartásunk egyensúlya könnyen felborulhat, melynek hátterében a nagymértékű izzadás áll. Következményeképp nagymértékű vízveszteség lép fel, melyet feltétlenül pótolnunk kell – figyelmeztet a szakember.

A nyári hőségben különösen veszélyeztettek a gyerekek, az idősek és a várandósok.

– A gyermekek könnyen belefeledkeznek az aktív játékba, nem érzik, hogy szomjasok. A meleg okozta izzadás miatt a kiszáradás veszélye fokozott, így mindig fordítsunk kellő figyelmet az ő folyadék ellátottságukra. Várandósság és szoptatás idején szintén megnő a folyadékszükséglet. Idős korban természetes folyamat, hogy csökken a szomjúságérzet. A nyári hőségben azonban különösen veszélyes az elégtelen folyadékfogyasztás. Igyekezzünk őket emlékeztetni egy-két pohár víz elfogyasztására, kínáljuk őket rendszeresen folyadékkal.

– A gyerekek és idősek immunrendszere gyengébb, így könnyebben kaphatnak el élelmiszerek által közvetített megbetegedéseket, melyek a nyári időszakban szintén gyakoribbak. A jellemzően hányással, hasmenéssel járó állapotok a forró nyári melegben különösen veszélyesek, könnyen súlyos kiszáradáshoz vezetnek. Ezek elkerülése érdekében ügyeljünk a hűtést igénylő élelmiszerek megfelelő hűtésére, valamint a zöldségek és gyümölcsök kellően alapos megmosására.

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása
Fotó: illusztráció / shutterstock.com

Nyáron még több folyadékra van szükségünk

Átlagosan napi legalább 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása ajánlott. Ez a mennyiség a nyári időszakban akár 4 liter is lehet, a fizikai aktivitástól függően.

– Soha ne halogassuk az ivást, ha már szomjasnak érezzük magunkat, akkor főleg ne. Legjobb, ha tudatosan figyelünk a folyadékfogyasztásra, még a szomjúságérzet kialakulása előtt. Legideálisabb ital a víz, ásványvíz. Törekedjünk arra, hogy az elfogyasztott folyadék jelentős része – legalább háromnegyede – víz legyen. A folyadékbevitel színesítésére készíthetünk cukormentes teákat, natúr zöldség- és vagy gyümölcsleveket, smoothiekat. A tej és a tejes italok szintén szerepet kaphatnak a napi folyadékszükséglet fedezésében. Azonban, ha fogyni szeretnénk, utóbbiakat mindenképpen szükséges beleszámolni a napi energiabevitelünkbe.

A szakember szerint a cukrozott, szénsavas üdítőket kerüljük! Az alkoholos italok fogyasztása a nyári melegben különösen nem javasolja, ugyanis fokozzák az izzadást és a vizelet kiválasztást, ezáltal könnyen kiszáradáshoz vezethetnek.

A koffeintartalmú italok szintén vízhajtó hatásúak, így csakis a mértékletességet szem előtt tartva fogyaszthatók.

Tajti Mónika elmondta, hogy tévhit, hogy az izzadással járó sóvesztés miatt a szokásosnál sósabban kell étkeznünk. A túlzott mértékű sófogyasztás magas vérnyomás betegséghez vezethet, manapság pedig sajnos az egészséges mennyiség többszörösét fogyasztjuk. Egy egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással pedig biztosítani tudjuk szervezetünk számára az egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!