bács-kiskun

2021.07.18. 09:32

Legyen bármilyen is az évszak, bőrünk igényli a törődést

Egy ideje már nem kell maszkot hordanunk, ám sajnos a viselése az arcbőrünk is megsínylette, így nem szabad megfeledkezni az ápolásáról. Arcbőrünk rendkívül érzékeny, ezért évszaktól függetlenül is szüksége van a törődésre.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstok.com

Fotó: illusztráció

Több mint egy évig kellett az utcákon és a zárt terekben is viselni a maszkot, de szerencsére július 3-ától már a zárt terekben sem szükséges a hordása. Arcunk rendszeres eltakarása miatt sokunk bőre viszketett, dörzsölődött és kipattogott.

Bodor Adrienn kozmetikus elmesélte, hogy sok vendége panaszkodott amiatt, mert apró pattanások alakultak ki az álluk vonalában, vagy a maszk által védett terület alatt bőrirritációt okozott nekik.

– Egyre több vendégem panaszolta, hogy a maszkviselés miatt apróbb pattanások keletkeztek az arcán legfőképp az áll, száj és az orcák környékén. Sokan észre sem vették, de többet nyúltnak az arcukhoz, miközben viselték, akar reflexből is.

Ne piszkáljuk az arcunkat! Sajnos ha éppen nem tiszta kézzel nyúlunk hozza és megvakarjuk, az is bőrirritációhoz vezethet.

– A bőrirritáció és a pattanások amiatt is keletkezhetnek, mert sokan nem cserélték a maszkot rendszeresen, vagy a nők a sminket nem mossák le tökéletesen, de a maszk alatt keletkező pára, illetve az izzadtság is lehetett a gond okozója.

Fontos, hogy tudjuk milyen bőrtípusba tartozunk

Ha a fent említett problémák önnél is jelentkeznek érdemes szakemberhez fordulni, hiszen ő tud ellátni minket szakmai tanácsokkal, hogy hogyan ápoljuk bőrünket.

Bodor Adrienn
Fotó: Beküldött fotó

Először is fontos megállapítani milyen bőrtípusba tartozunk és így könnyen meg tudja nekünk mondani, mely termékeket használjuk, hogy megszabaduljunk a pattanásoktól. A számunkra megfelelő krémekkel, arctisztítótokkal elkerülhetjük az esetleges bőrirritációkat is.

Bodor Adrienn elárulta, hogy sokan a drogériákban kapható termékek közül nem a megfelelőt választják, emiatt kipattognak és zsírosnak érzik a bőrüket. A szakember leginkább a professzionális termékeket szokta ajánlani vendégeinek.

– A rendszeres bőrápolás alatt nem feltétlenül a legdrágább krémek vásárlását értem. Az is elég, ha este fürdés után, vagy éppen közben lemossuk az arcunkat a bőr típusának megfelelő géllel vagy arctejjel – mondta el a szakember. – Én személy szerint a professzionális termékeket előnyben részesítem a drogériákban kaphatókkal szemben. Ugyanis azokban arányban kevesebbszer fordul elő nem bőrbarát összetevő, vagy az, hogy egy laikus a számára nem megfelelőt fogja választani. Ezért szoktam a kozmetikában termékmintákat tartani. Sajnos nem egy vendégem, vagy ismerősöm járt már úgy, hogy a megvétel után el kellett ajándékoznia a kozmetikumot, mert nem volt jó neki: kipattogott az arca, zsíros hatás maradt a bőrén a felkenés után.

Csak arctisztítóval mossuk le arcunkat!

A kozmetikus azt javasolja, hogy naponta kétszer mossuk le az arcunkat, de soha ne használjunk szappant vagy tusfürdőt, hiszen ezek nem arra vannak kitalálva.

– Figyeljünk oda, hogy arctisztításnál arctejet vagy lemosógélt használjunk, de soha ne tisztítsuk le az arcunkat szappannal vagy tusfürdővel, mert ezek nem arra vannak kitalálva! Emellett használhatunk még tonikot, illetve arckrémet, melyek hatását lehet fokozni szemránckrémmel, szérummal vagy éppen ampullával is. A szérum és az ampulla hatóanyag-tartalma magasabb, mint a krémeké.

Fontos az arcradír használata

A szakember javasolja, hogy hetente egyszer radírozzuk le az arcbőrt, így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, ezáltal javítva a bőr felszívódását.

Továbbá arra is felhívja a figyelmünket, hogy egy arcbőr kezelése után kerüljük a napfényt és a szoláriumot mert általuk pigmentfoltok alakulhatnak ki, illetve azt is elmondta, hogyan védjük bőrünket a káros napsugaraktól:

– Kezelések – tisztítás vagy nyomkodás –, esetleg gyantázás után is szigorúan kerülni kell a napfényt, illetve a szoláriumot, ugyanis pigmentfoltok alakulhatnak ki – figyelmeztet minket Bodor Adrienn. – Személy szerint nem vagyok szolárium ellenes, viszont be kell tartani a mértékletességet. Érdemes pénzt áldozni az előtti és az utáni krémekre is.

Heti egyszer radírozzuk le arcbőrünket!
Fotó: illusztráció / shutterstock.com

Télen és nyáron is ápoljuk bőrünket!

Sokan úgy gondolják, hogy csak télen szükséges bőrünket ápolni, de ez tévedés, hiszen nyáron is fontos odafigyelnünk magunkra. A szakember elárulta, hogyan védjük bőrünket a különböző évszakokban.

– Azt tanácsolom, hogy télen, ha lehet kicsit „vastagabb”, vagy zsírosabb krémeket használjunk a hideg-meleg váltakozása, a szél és a fűtés miatt, nyáron pedig inkább vizesebb, könnyebben felszívódóakat. Fontos lenne ebben az időszakban a fényvédő használata, amint a nap kisüt, ezzel késleltetve a Rosacea, a májfolt, és a pigmentfoltok kialakulását. Sőt, ha valakinek tetovált szemöldöke van, arra is nyugodt szívvel kenheti, ezzel meghosszabbítva a benne lévő festékanyag élettartamát.

Bodor Adrienn szerint a D-vitamin, a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a megfelelő mennyiségű víz is jótékony hatással van bőrünkre.

– Télen, de inkább egész évben fontos a D-vitamin pótlása. Ha tehetjük fogyasszunk sok friss zöldséget, hogy minél tovább fenn tudjuk tartani az egészségünket.

– A nem megfelelő étkezést, a vízhiányt vagy éppen a betegségeket is jelzi a bőrünk. Sajnos egyre több ember küzd ételintoleranciával, amit a kozmetikusok kívülről tudnak kezelni, de érdemes szakemberhez fordulni a belső problémák orvosolására.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!