bács-kiskun

2021.06.15. 06:55

Az evési zavarok már egészen fiatal korban is komoly gondokat okoznak

Vékony, csupa csont és bőr lányok néznek vissza ránk a különböző közösségi oldalak fotóiról, azt sugallva, hogy ez a vonzó, ilyen testalkat kell mindenkinek. A kilók határozzák meg az embert – hallani úton-útfélen, így akinél 50 kilogrammnál többet mutat a mérleg – legyen magas, vagy kis növésű – teljesen érthető, ha úgy érzi, nem szép, elégedetlen magával és azt gondolja nem számíthat párkapcsolatra, karrierre, boldog életre. Nem csoda, ha a fiatalok közül egyre többen evészavarral küzdenek. Tajti Mónika dietetikust kérdeztük arról, hogy mik a jelei az evési zavarnak, illetve hogy mikor kérjünk szakember segítségét.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Az étkezési zavarok közös jellemzője az elhízástól való félelem, a testi önkép zavara és az evési magatartás megváltozása. Klasszikusan két forma sorolható ide: az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Az elmúlt évtizedekben új táplálkozási zavarokat is azonosítottak. Ezek az izomdiszmorfia, az orthorexia nervosa, a falászavar és az éjszakai evés szindróma.

Tajti Mónika dietetikus elmondta, hogy a bulimia és anorexia tünetei sokban hasonlítanak, a két kórkép gyakran jelenik meg együttesen. Az érintettek gondolatainak középpontjában a testképzavar okozta testsúly és alak miatti folytonos aggodalmaskodás áll.

Az anorexiában szenvedők alapanyagcseréje lelassul

Tajti Mónika
Fotó: Beküldött fotó

A szakember kifejtette, mik a jellemzői az anorexiának, és hogy milyen jelei lehetnek ennek a betegségnek.

– Az anorexiával küzdőkre súlyos testképzavar jellemző, annak ellenére, hogy csontsoványak, ők kövérnek látják magukat, ezért folyton koplalnak – mondta el Tajti Mónika.

– Anorexiára utaló jelek lehetnek például a rövid idő alatt bekövetkezett minimum 15 százalékos testtömegcsökkenés, a sápadtság, a száraz bőr, a zsírszövet mennyiségének csökkenése, a lányoknál a menstruáció elmaradása. Figyelmeztető jel lehet még, hogy a betegség elrejtése céljából bő ruhákat viselnek, vagy a közös családi étkezéseket valamilyen okból elkerülik. A túlzásba vitt testmozgás szintén jellemző, ahogyan az is, hogy az alapanyagcsere lassulása miatt folyton fáznak az anorexiával küzdők – magyarázta.

A bulimiát nehezebben lehet felismerni

A bulimiában szenvedők falási rohamokkal küzdenek, melyekhez lelkiismeret-furdalás és szégyenérzet társul, ezért testsúlycsökkentő tevékenységeket végeznek, mint például önhánytatás, hashajtókat és vizelethajtókat szednek, éheztetik magukar, intenzív testedzést végeznek.

A dietetikus kiemelte, a bulimia felismerése nehezebb, ugyanis nem feltétlenül jár drasztikus testtömegvesztéssel, testsúlyuk viszonylag normális. A szakember felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az embereknek a betegségük azonban káros egészségügyi hatásokat eredményez: a hányás és hashajtók használata kiszáradáshoz vezethet, felboríthatja a szervezet káliumegyensúlyát, ami súlyos esetben szívritmuszavart okozhat.

– Árulkodó jel lehet, ha felhalmozott élelmiszerkészleteket találunk a szekrényben, fiókban, egyéb „rejtekhelyeken”. Az önhánytatás következtében a gyomorsav károsítja a fogakat, így azok gyors romlása szintén jelezheti a betegség fennállását. További jelző lehet a sérült kézfej, melyet hánytatás során a fogak felsérthetnek.

A férfiaknál izomdiszmorfia nevű kórkép jelentkezhet

A szakember elmondta, hogy a férfiak esetében az étkezési zavarok ritkábbak, náluk az izomdiszmorfia nevű kórkép jelentkezhet, melyre jellemző, hogy testüket nem képesek reálisan megítélni, túl soványnak és erőtlennek látják saját magukat. Egyre izmosabbak szeretnének lenni, ezért képesek a testedzést túlzásba vinni, amely akár komoly sérüléseket is okozhat.

Az orthorexiában szenvedők az egészséges ételek megszállottjai

Az orthorexia nervosa az evéssel kapcsolatos legújabb zavarok egyike, egészségesétel-függőséget jelent. Míg az anorexia és a bulimia nervosa esetében az étel mennyisége a központi kérdés, orthorexia nervosában a beteg a minőségre koncentrál.

– Az orthorexiások az egészséges étel megszállottjainak tekinthetők. Táplálkozási szokásaira szigorú és kényszeres étkezési menetrend jellemző. Pontosan kimérik ételeiket, azokat kidolgozott terv szerint, meghatározott időben fogyasztják el. Ennek akadályoztatása esetén szorongást, bűntudatot élnek át, amit még szigorúbb megszorítások követnek, akár koplalás is – fejtette ki Tajti Mónika.

Lelki ok állhat a falászavar kialakulásában

A falászavarral küzdő személyekre jellemző az abnormálisan nagy mennyiségű étel

elfogyasztása rövid idő alatt, amely a kontrollvesztés érzésével társul, purgálás nélkül. Kialakulásának hátterében szintén lelki okok állhatnak. Veszélye, hogy elhízáshoz vezethet, ezáltal pedig fokozza többek között a kettes típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Sokan félnek az elhízástól

A szakembert arról is kérdeztük, hogy mi okozhatja ezeknek a betegségeknek a kialakulását.

Biológiai, pszichológiai és szociális tényezők egyaránt szerepet játszanak az étkezési zavarok kialakulásában.
Fotó: illusztráció / shutterstock.com

– A kóros étkezési szokás kialakulása hátterében állhat az elhízástól való félelem, melynek következtében extrém alacsony energiatartalmú, tápanyagokban hiányos, élettanilag nem kielégítő diétákba kezdenek. Biológiai, pszichológiai és szociális tényezők egyaránt szerepet játszanak az étkezési zavarok kialakulásában – részletezte Tajti Mónika.

Mint elmondta, az anorexiára hajlamosító tényező lehet például a korábbi túlsúly, az önértékelési zavar, a labilis személyiség, a depresszió, a túlzott szülői gondoskodás, vagy negatív gyermekkori élmény – például bántalmazás. A teljesítménykényszer, megfelelni akarás szintén a kiváltó tényezők közé sorolható. A bulimia kialakulásának hátterében elsősorban az egyén önértékelési zavara áll.

– Orthorexia esetében az étkezési zavar indulhat egy életmódváltással egybekötött egészségfejlesztő, egészségmegőrző életmódként. Kóros mértékűvé akkor válik, ha az egyén az étrendi változtatások miatt szociálisan izolálódik, vagy egészségügyi következmények például alultápláltság, tápanyaghiány, emésztőrendszeri panaszok jelentkeznek – tette hozzá.

A dietetikus felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős szerepe van a médiának is a testképzavarok kialakulásában. A média által sugallt hamis testkép növeli a saját testtel kapcsolatos elégedetlenséget.

Friss kutatási eredmények alapján, a diétát igénylő krónikus betegségek (például gyulladásos bélbetegség, egyes típusú cukorbetegség, lisztérzékenység) körülbelül kétszeresére növelik – az átlagnépességhez viszonyítva – az evészavartünetek kialakulásának kockázatát.

Ezek a betegségek a fiatalok körében a legjellemzőbbek

Tajti Mónika elmondta, hogy már egészen fiatal korban is kialakulhatnak ezek a betegségek és akár negyvenéves korunkig is fennállhatnak ezek a betegségek.

– Az étkezési zavarok kialakulása leginkább fiatal középiskolások körében jellemző, de már általános iskolás, illetve óvodás korban is megjelenhet, egyes esetekben pedig akár negyvenéves korig is fennállhatnak. Sokszor lelki problémák állnak a hátterében, és maga a betegség egyfajta figyelemfelhívás a gyermek részéről. Nagyon fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a gyanús jelekkel, a táplálkozási zavarok ugyanis nehezen felismerhetőek és gyógyíthatóak, következményeik viszont súlyosak, a fejlődő szervezetben maradandó károsodáshoz vezethetnek – hangsúlyozta a szakember.

Figyeljünk a jelekre!

Az étkezési zavarok felismerése és gyógyítása rendkívül nehéz, komplex folyamat.

Fontos, hogy minden furcsa jelet vegyünk komolyan. Az étkezési zavarok annál inkább gyógyíthatók, minél korábban felismerik azokat. A szakember azt javasolja, figyeljünk oda, ha gyermekünk hangulata megváltozott, esetleg depresszióra utaló tüneteket észlelünk.

– Figyelmeztető jel lehet, ha a serdülő gyermek fogyókúrába kezd, drasztikus energiamegvonással, az eredménnyel mégsem elégedett. A fogyókúrát tovább folytatja, elégedettséget csak akkor érez, ha még többet tud veszíteni a súlyából.

Az egyes táplálkozási zavaroknak, típusuktól függően változatos tüneteik lehetnek, ezért fontos, hogy minden gyanús jelre kellő figyelmet fordítsunk.

Változatos tünetei lehetnek ezeknek a betegségeknek.
Fotó: shutterstock.com

– Aggodalomra ad okot, ha az érintettek kényszeresen keveset esznek vagy kerülnek bizonyos ételeket anélkül, hogy annak valós oka lenne – figyelmeztet Tajti Mónika.

– Gyakran kerülik a közös étkezéseket, arra hivatkozva, hogy már ettek a barátjuknál vagy az iskolában. Ha mégis asztalhoz ülnek, nagyon lassan és aprólékosan esznek, azzal a céllal, hogy mire mindenki befejezi az étkezést, ne tűnjön fel senkinek, hogy ők mindössze pár falatot ettek. Étkezési zavarra utaló jel lehet, ha az érintett evés után egyből a fürdőszobába rohan, ahol gyanúsan sokat időzik. A hang alapján lehet sejteni, hogy az illető hánytatja magát, bár gyakran elfedik a hangokat például a vízcsap megnyitásával.

– A falásrohamok sokszor feszültség- és szorongásoldásra szolgálnak, a kiváltó okok megkeresése fontos tényező a gyógyulás szempontjából, melybe szakemberek bevonása szintén szükséges. Törekedjünk arra, hogy ne édességgel, nassolnivalóval jutalmazzuk a gyermeket – tanácsolja a szakember. –Ebben az esetben ugyanis a gyermek pozitív érzelmet társít az édes, sós és zsíros ízekhez, mely később az ilyen jellegű túlzott mértékű fogyasztásukhoz

vezet. Nem szabad abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, majd kinövi a gyermek az étkezési zavart.

Kérjünk segítséget!

Ne féljünk segítséget kérni orvostól, pszichológustól pszichiátertől, dietetikustól, védőnőtől. A táplálkozási zavarok kezelése több szakember összehangolt munkája, sok esetben a család és közvetlen hozzátartozók bevonásával. Az étel visszautasítása többnyire egyfajta figyelemfelkeltés, próbáljuk meg a háttérben álló lelki okokra fényt deríteni és a gyermek segítségére lenni, ha szükséges, szakember bevonásával. Az egészséges étkezési szokások kialakításához kérjük dietetikus segítségét.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!