bács-kiskun

2021.03.14. 10:22

Tápláló finomságokat készíthetünk tavaszi zöldségekből, gyümölcsökből

Tavasszal is ezerféle módon variálható ételek kerülhetnek asztalunkra a friss hozzávalókból.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Már sok helyen rügyeznek a fák, nyílnak a tavasz első virágai. Szervezetünk is már alig várta a hosszú, téli hónapok után a napfényt és a friss zöldségeket, gyümölcsöket, amelyekkel feltölthetjük vitamintartalékainkat. Szerencsére hamarosan egyre több friss, ropogós zöldséget és gyümölcsöt teremnek a kertek, így nemsokára a piacokat is elárasztják a zöld finomságok, melyekből igazán ínycsiklandó ételek készíthetők.

A mindmegette.hu oldalon rengeteg tavaszi receptet találhatunk, mi is nekiálltunk keresgélni, milyen ételeket tehetünk az asztalra.

Először is egy tavaszi zöldséges grízgombóc levest találtunk, amelynek az elkészítése egyszerű és csupán 45 percet vesz igénybe. Azért is ajánljuk ezt a receptet, mert friss tavaszi zöldségekkel készíthetjük el, amelyek rengeteg vitamint tartalmaznak. Ebben a levesbe tehetünk zöldborsót, amely az egyik legértékesebb hüvelyes zöldség. Tápláló, hasznos növényi tápanyagokat, ásványi anyagokat, C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz, emellett pedig nagyszerű folsav-forrás.

Főételként kiváló választásnak tűnik a szűzpecsenye medvehagymás töltelékkel. Ezt az ételt 90 perc alatt elkészíthetjük és már tálalhatjuk is. A medvehagyma rendszeres fogyasztását a tavaszi fáradtság ellen és a téli vitaminhiány pótlására javasolják, igazi C-vitamin-bomba, emellett A-, B1- és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket is bőven tartalmaz. A vitamintartalom nyersen fogyasztva érvényesül a legjobban. Ha nem szeretnénk magában fogyasztani, köret vagy saláta formájában is ajánlják fogyasztásara.

Az édesszájúakra is gondoltunk, hiszen ha tavasz, akkor eperszezon. Az epres muffin 30 perc alatt könnyen elkészíthető és már ehetjük is. A kutatók szerint az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs. Magas C-vitamin tartalma mellett folsavat, káliumot és B6-vitamint tartalmaz, magas a rosttartalma, és antioxidánsokban is gazdag.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!