szőlőhegy

2020.08.18. 07:00

Őrzik a régi magyar nótákat a Solti Nótás Cimborák

A solti Szőlőhegyen nem ritka, hogy ének vagy zeneszó hallatszik a pincékből. A Solti Nótás Cimborák tagjai már húsz éve járnak össze rendszeresen, hogy a szép régi magyar nótákat felidézzék, megőrizzék és tovább adják a fiatalabb korosztályoknak. Színfoltja ez a férfidalárda a Szőlőhegynek, amely a magyarnóta-kincs ápolásával, egyben saját szórakoztatásukról is gondoskodik.

Lencsés P. Anna

Először csak néhányan kezdték el a közös énekléseket, majd egyre többen lettek

Forrás: Lencsés P. Anna

Húsz évvel ezelőtt néhány pincetulajdonos jött össze alkalmanként azért, hogy együtt énekeljenek szép régi hallgató nótákat. Ekkor merült fel, hogy mi lenne, ha csinálnának egy nótás csapatot. Attól kezdve szép sorjában jöttek az új tagok és kialakult egy tizenöt fős csapat, akik azóta a solti pincéknél rendszeresen összejárnak énekelni. Nem alakultak át semmilyen szervezett formává, de így is jól működnek a mai napig is.

Hantos László, az egyik alapító tag elmondta, hogy először csak néhányan kezdték el a közös énekléseket. Azután barátokkal, szőlő- és pinceszomszédokkal bővült a csapat. Ettől kezdve a rendszeressé váló találkozások mindig pénteki napon történnek valamelyikük pincéjénél, a Szőlőhegyen, és ezt annyira komolyan veszik, hogy csak nagyon fontos családi esemény miatt lehet hiányozni. Ekkor a házigazda főz egy bográcsos ételt, amellyel vendégül látja a tagokat. Ez az este bormustra is egyben, mert nemcsak a házigazda nedűjét kóstolják, hanem a vendégek is visznek egy-egy üveggel a saját borukból, így mindannyian látják, hogy hol tart éppen a bor. Természetesen nem az italon van a hangsúly, hanem az éneklésen, a jókedven, a barátságon. Az étel elfogyasztása után kezdődik a közös éneklés. Természetesen a házigazda mondja az első, esetleg az első kettő nótát, és így megy körbe a nótaszó, három-négy órán keresztül. Fontos házszabály, hogy nem hangozhat el kétszer ugyanaz, így általában egy alkalommal 120 nótát is elénekelnek.

A dalárdában csak férfi tagok vannak, főleg az idősebb nyugdíjas korosztályból. Az évek alatt többen meghaltak, vagy megromlott az egészségi állapotuk, ekkor fiatalabb tagot választottak helyettük, de elhatározásuk szerint a tizenötös létszámot nem szeretnék megnövelni. Megállapodásuk szerint a közös estéken nem esik szó politikáról, sportról vagy egyéb, vitára alkalmas témákról, itt a nóta a főszereplő.

Először csak néhányan kezdték el a közös énekléseket, majd egyre többen lettek
Fotó: Lencsés P. Anna

Nyámádi István, aki a fiatalabb generáció tagja, mesélt arról, hogy több településen is vannak hasonló nótás barátaik, őket rendszeresen látogatják és vendégül is látják. Így jártak már Nagybaracskán, Dunapatajon, Örkényben. Az utóbbi néhány évben Solton is felléptek városi rendezvényeken, a tavalyi pincepörkölt-fesztiválon volt lehetőségük a Dankó Rádióban is bemutatkozni. Most is szereplésre készülnek, a II. Solti Pincepörkölt Fesztivál műsorában fognak énekelni.

Hantos László elmondta: a legfőbb céljuk az, hogy minél szélesebb körben közkinccsé tegyék a magyar nótát. Úgy látják, hogy a fiatal tagok érkezése mindig új lendületet ad a dalárdának, és abban bíznak, hogy az utánuk jövő nemzedék ugyanúgy fogja szeretni a gyönyörű, szívbéli magyar nótákat, mint ahogy ők teszik.

Pincepörkölt-fesztivál másodszor

A solti Szőlőhegyen második alkalommal rendezik meg a pincepörkölt-fesztivált augusz­tus 21-én, ahol nyitott pincék, ízletes ételek, helyi borok és szórakoztató programok várják a látogatókat. A város északnyugati részén található, mintegy 180 méter magas terület ad otthont a rendezvénynek, amely a helyi szőlőtermesztés és borkészítés egyedi, hangulatos helyszíne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!