díszhaltenyészet

2020.06.26. 19:25

Százötvenezer liter vízben növekednek a halak Szankon

Hajdu Imre az 1970-es években még Nagyszalontán kezdett akvarisztikával foglalkozni. A szerszámkészítő akváriumai egyre csak gyarapodtak, és a díszhalak tenyésztése nemcsak hobbi, hanem új jövedelemforrás lett. A sors azonban úgy hozta, hogy 1988-ban elhagyta szülőföldjét, és egy év múltán a családja is követte.

Tapodi Kálmán

Az akváriumokban lévő halak a szanki csapvízben is jól érzik magukat

Forrás: PN

Fotó: Tapodi Kálmán

A díszhalakkal való foglalkozást sem adta fel, de nyolc évet kellett arra várni, hogy elhozhasson Nagyszalontáról egy lapra szerelt, 300 literes akváriumot. A szanki halbirodalom is egyre nagyobb lett, és a garázs szűkösnek bizonyult. Manapság már közel másfél ezer akvárium és tartály található a Hajdu portán, ahol 150 ezer liter vízben növekednek az apró halak. A 63 éves haltenyésztőnek és feleségének, Rozáliának is főállást jelent a halakkal való foglalatosság, ami gyakran napi 10–12 órát is jelent. A díszhalak állandó törődést és 25–27 Celsius-fokos hőmérsékletet igényelnek, így a saját tervezésű halneveldékben sok mindenre kell odafigyelniük Hajduéknak.

A homokvilág közepén kialakított Hajdu-tenyészet idővel az egyik legnagyobb lett az országban. Az igen keresett díszhalakból többtucatnyi félét tenyészetnek folyamatosan, de hazai piacon nem értékesítenek, csak külföldre szállítanak. Hajdu Imre elmondta, hogy az igényes piacokra az állandó minőség mellett nemcsak termelni kell, hanem olyan újdonságokkal kell megjelenni, amikre garanciát tudnak vállalni. Hozzátette: a koronavírus-válság miatt azonban számukra is akadályt jelentettek a határzárak, de reménykednek, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet.

Az akváriumokban lévő halak a szanki csapvízben is jól érzik magukat
Fotó: Tapodi Kálmán / PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!