Kecskemét

2020.06.21. 11:24

Beke Márk külföldön folytatja tanulmányait

Beke Márk, a 19 éves kecskeméti harsonás tehetség ősztől Amszterdamban folytatja felsőfokú tanulmányait. Előtte azonban a nyár elsősorban a pihenésről szól majd számára, melyre az utóbbi években nem sok ideje volt fellépései és versenyei miatt.

Sebestyén Hajnalka

Beke Márk saját fanfárt írt a pápai megemlékezésre

Forrás: PN

Fotó: Bús Csaba

– Bármennyire nehéz heteket éltünk meg a járvány miatt, a karantén számomra sok pihenést hozott. Rég volt már erre lehetőségem. Igaz, nem tétlenkedtem, de közel sem volt annyi feladatom, kevésbé pörgött az életem – mesélte Beke Márk, aki 2018-ban megnyerte a Virtuózok versenyt.

A fiatal művész játszik a Kecskemét Brass rézfúvószenekarban, több taggal összefogva karanténvideót készítettek. Mindenki otthonról játszott, abból készült egy közös mű. Részt vett egy rangos, online nemzetközi versenyen, melynek eredménye heteken belül derül ki.

Mindezek mellett II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója tiszteletére írt egy fanfárt.

– Kecskeméten, a Wojtyla Barátság Központban – Kuna Lajos tanár úrral közösen – már hosszú évek óta játszom a népkonyhára járó szegényeknek, fellépünk az ünnepségeiken. Az intézmény számára nagyon fontos névadójuk, Karol Wojtyla, azaz II. János Pál pápa életútja, példaértékű munkássága. Májusban megünnepelték a pápa születésének 100. évfordulóját, szerettem volna Farkas P. József igazgatót és a sorsközösséget meglepni egy saját szerzeménnyel e jeles alkalomból. Írtam egy fanfárt, melyet az ünnepségen a tanár úrral adtam elő – részletezte.

A nyár további részét pihenéssel, nyaralással tölti Márk. Augusztus végén pedig utazik, költözik Hollandiába.

– Sokat gondolkoztam azon, hogy hol folytassam tanulmányaimat. Szóba jött Amerika, Németország és Hollandia, mindhárom helyen neves komolyzenei egyetemben gondolkodtam. Mivel az európai komolyzene nagyobb tradíciókkal bír, a holland egyetem pedig nagyon nyitott, jövőbelátó, így Amszterdamot választottam, mely szerintem számomra a legtöbb lehetőséget nyújthatja – vélekedett Márk.

Beke Márk saját fanfárt írt a pápai megemlékezésre
Fotó: Bús Csaba / PN

– Hosszasan tanulmányoztam a képzéseket. A leendő egyik holland tanárom nagyon szimpatikus volt. Hárman tanítanának, mely további lehetőségeket nyújt a szakmai fejlődésemre, hiszen hárman háromféle habitusúak, más-más stílusban tanítanak. Ebben benne van a szabadság lehetősége is. Mindezek mellett az amszterdami egyetemen nemcsak komolyzenei oktatás zajlik, hanem a jazz, pop, rock tanszéke is nagyon jó hírnévnek örvend. A klasszikus komolyzene prioritást élvez számomra, de a jövőben szívesen kitekintenék a tanulmányaim során más tanszékek irányába is – árulta el terveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!