csökkenő tartozások

2017.08.08. 09:49

Tudatosabban használjuk a folyószámlahiteleket

Folyamatosan csökken a lakossági ügyfelek érdeklődése a hitelkártyakölcsönök iránt – írja a vg.hu az MNB felmérése alapján. Júniusban csaknem 7 milliárd forinttal kevesebb kölcsönt törlesztettek a háztartások, mint tavaly ilyenkor.

A jegybank statisztikái szerint nem csak kevesebbszer élünk hitelkártyáinkhoz kacsolható hitelekkel, hanem a lehívott hitelkeretek összege is csökken, jelen esetben nagyjából 300 milliárd forintról van szó, ez pedig 7,4 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban.

A hitelkártyákra kötött új szerződések mennyisége sem haladja meg már havonta az átlagos 120 milliárd forintot, ami 10.6 százalékos éves csökkenést jelent. Ez többek között annak a következménye, hogy 2014 óta a hitelkártyák száma 1.41 millióról 1.31 millióra csökkent.

A vg.hu szerint ez nem meglepő, mint írják „mind a lakossági számlákhoz, mind a kártyákhoz kapcsolódó hitelek a legdrágábbak közé tartoznak a piacon, ráadásul a kamataik megközelítőleg sem csökkentek olyan ütemben az elmúlt években, mint az más fogyasztási kölcsönöknél megszokott volt”. Általában véve június végén az összes folyószámla-hitelnél 20 százalékos kamatot regisztrált az MNB, a hitelkártyáknál pedig 28 százalékosat, ez pedig az utóbbi esetében 30 százaléknál is magasabb teljes hiteldíjmutatót feltételez. „Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a lakossági ügyfelek feltehetően egyre tudatosabban bánnak a rendelkezésre álló hitelkeretükkel, és figyelnek arra, hogy minél rövidebbre szorítsák a kamatozó időszakot” – állapítja meg a vg.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában