Fekete autóval jöttek érte

2018.10.23. 09:20

Szersén Gyula részt vett a Sztálin-szobor ledöntésében

A színművész épp a húgaira vigyázott, amikor az 1956. október 23-i eseményekben való részvétele miatt elvitték.

Szersén Gyula gimnazistaként ott volt, amikor a felvonulási téren a tömeg ledöntötte Sztálin szobrát. A későbbi színművészről akkor fotó is készült, emiatt csaknem kicsapták az iskolából és még az a veszély is fenyegette, hogy nem érettségizhet – áll az Echo TV összefoglalójában. Szersén a csatorna Jó reggelt! című műsorának október 23-i adásában felidézte: a Corvin Gimnáziumba járt, és 1956. október 23-án egy barátjával csatlakoztak az egyetemistákhoz. Így esett, hogy ott voltak a Sztálin-szobor ledöntésénél. A szobor iszonyú nehéz volt, ezért egy teherautósofőr megkérte az embereket másszanak fel a platóra ellensúlynak.

Szersén Gyula ott áll a járművön ellensúlyként, amit persze néhányan lefotóztak.

Mint ismert, a szabadságharcot leverték, majd 1957. március 14-én az 1848-as iskolai műsorban Szersén Gyula elszavalta Petőfi Sándor A Nemzethez című versét. A költeményben elhangzik:

„Köztünk van a legnagyobb ellenség, /A cudar, az áruló testvérek! / S egy közűlök százakat ront el, mint / A pohár bort az egy cseppnyi méreg.”

Az iskolai ünnepségen az elhárítás emberei is ott voltak, s

délután Szersén Gyula éppen a testvéreire vigyázott, amikor megérkezett érte a fekete autó.

Két nap múlva engedték el s akkori igazgatója, valamint tanárai közbenjárásának köszönhetően 1958-ban sikerült leérettségiznie, pedig korábban az a veszély is fenyegette, hogy az ország egyetlen középiskolájába sem járhat.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Szersén Gyula színművész. Forrás: Youtube / Echo TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában