Ország-világ

2021.08.26. 13:14

Paralimpia: Veres Amarilla aranyat nyert párbajtőrben!

Veres Amarilla aranyérmet nyert csütörtökön a kerekesszékes vívók párvajtőrversenyében a tokiói paralimpián.

Tokió, 2021. augusztus 26. A gyõztes Veres Amarilla a kínai Csing Pien elleni asszó után a kerekesszékes vívás A. kategóriájának párbajtõr egyéni versenyének elõdöntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 26-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A nők A kategóriás küzdelmében – azaz a vívás szempontjából kevésbé sérültek között – Veres a csoportjából simán jutott tovább négy győzelemmel és egy vereséggel, ezzel együtt 16 fős mezőny hiányos 16-os tábláján így is vívnia kellett. Ott előbb az amerikai Shelby Jensent fölényesen verte, majd az orosz Alena Jevdokimovát nagy küzdelemben múlta felül, a fináléért pedig taktikus vívással győzte le a kínai Csing Pient.

A döntőben egy másik kínai vívóval, az öt éve, Rio de Janeiróban háromszoros paralimpiai bajnok Zsung Csinggel mérkőzött.

A lendülete nem tört meg az utolsó asszóra sem, mert bár sokáig az ellenfele vezetett, 10-10-nél sikerült egyenlítenie a BVSC-Zugló 28 éves vívójának, aki rögtön ezután azzal került előnybe, hogy Zsung elemelkedett a székből, amiért büntetés járt. A következő akciónál Verest tusát vették el, hasonló okból, így 12-10 helyett 11-11 lett, de a következő találatot megint a magyar párbajtőröző adta, és onnan már csak nőtt a különbség.

A győztes Veres Amarilla a kerekesszékes vívás A. kategóriájának párbajtőr egyéni versenyének döntője után
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A magyarok közül korábban csupán Szekeres Pál tudott győzni kerekesszékes vívásban paralimpián – Barcelonában és Atlantában összesen háromszor -, így

Veres Amarilla az első magyar női bajnok.

Veres Amarilla a magyar küldöttség második érmét szerezte Tokióban, szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban.

A magyarok eredménye a direktkieséses táblán, párbajtőr:

nők (A kategória):

nyolcaddöntő:

Krajnyák Zsuzsanna-Justine Charissa NG (hongkongi) 15-12

Veres Amarilla-Shelby Jensen (amerikai) 15-5

negyeddöntő:

Veres-Alena Jevdokimova (orosz) 15-13

Csing Pien (kínai)-Krajnyák 15-4

elődöntő:

Veres-Csing Pien 15-13

döntő:

Veres-Zsung Csing (kínai) 15-12

Forrás: MTI

Borítókép: a győztes Veres Amarilla a kínai Csing Pien elleni asszó után a kerekesszékes vívás A. kategóriájának párbajtőr egyéni versenyének elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!