Új sportcentrum

2021.07.22. 19:56

Átadták a Vajdasági Birkózóakadémiát Magyarkanizsán

A 21. század követelményeinek megfelelő, a sportolók fizikai és szellemi felkészüléséhez méltó körülményeket biztosító intézmény jött létre a Vajdasági Birkózóakadémiával – hangsúlyozta Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke csütörtökön Magyarkanizsán, az új sportcentrum átadási ünnepségén.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra, hogy a Magyar Birkózó Szövetség a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel karöltve 2017-ben indította el az Egy szőnyegen-egy nyelven, együtt a magyar birkózásért elnevezésű programot, amely a magyar birkózók határokon átívelő összefogását tűzte ki célul. Ennek keretében épült meg a Vajdasági Birkózóakadémia is.

A honvédelmi államtitkár rámutatott, „a mai nap is bizonyítja, hogy Magyarország és Szerbia kölcsönösen számíthat egymásra”.

„A magyar-szerb együttműködést komoly sikerek jellemzik, és ezt a sorsközösséget a jövőben is meg kell őriznünk, a jószomszédi viszony ugyanis hosszú távú érdeke mindkét országnak”

– folytatta Németh Szilárd.

Kiemelte,

„Magyarország és Szerbia egymás iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez..., ha nem lesz nyugat-balkáni bővítés, úgy instabil lesz Európa egyik kiemelt térsége”.

Véleménye szerint a bővítés az Európai Unió legfontosabb kérdése kellene, hogy legyen, „hiszen ez a sikeres jövő és a fejlődés egyik záloga”.

Mint mondta,

a magyar kormány meggyőződése, hogy „a Nyugat-Balkán stabilitásának kulcsországa Szerbia”, és a járvány ugyan némileg háttérbe szorította a migráció kérdését, de „nem szabad elfelejtenünk, hogy a régió megfelelő védekezőképessége nélkül Magyarország sem lehet biztonságban”.

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy a Vajdaság korábban is nagyszerű birkózókat adott a világnak, és most is nyolc-tíz birkózó egyesület működik, ahol magyar ajkú fiatalok edzenek. Jelenleg körülbelül 300 magyar fiatal edz itt.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben üdvözölte a birkózóakadémia megnyitójának vendégeit. Mint írta, néhány évtizede „még merész álomnak tűnt egy magyar sportlétesítmény felépítése a Vajdaságban”, „a magyarokat viszont arról ismeri a világ, hogy időről időre olyan küldetésekre vállalkoznak, amelyek lehetetlennek látszanak”.

„A Vajdasági Birkózóakadémia terve szintén egy nagy összekapaszkodás jegyében született, és lett jó példa arra, hogy egyedülálló nyelvünk, kultúránk mellett a magyar sport iránt érzett rajongásunk is képes a határokon át egyesíteni minket”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy néhány év múlva már olyan sportolókról beszélhetünk, akik Magyarkanizsáról indulnak diadalútjukra.

Zeljko Trajkovic, a Szerbiai Birkózó Szövetség elnöke a Magyar Birkózó Szövetséggel való jó együttműködést méltatta, és reményét fejezte ki, hogy az új akadémia új bajnokokat ad majd Szerbiának és Magyarországnak.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében örömének adott hangot, hogy megvalósulhatott egy olyan kezdeményezés, amelyre korábban senki nem számított.

„Ez nem volt benne a mi életünk forgatókönyvében. Úgy került bele, hogy beleraktuk. És ez annak a jele, hogy nincsenek lefutott történetek”

– fogalmazott a VMSZ elnöke.

A politikus köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a birkózóakadémia létrejöttét, a sportolóknak, a magyar kormánynak, a tervezőknek és a kivitelezőknek, és annak a vajdasági politikai közösségnek, amely lehetővé tette ennek a létesítménynek a létrejöttét.

„Azt bizonyítottuk, hogy lehet magyarként a szülőföldön boldogulni. Azt bizonyítottuk, hogy érdemes kitartani amellett a meggyőződés mellett, hogy az érdekek képviselete, az érdekek becsületes képviselete partnerséget tud szülni”

– magyarázta. Hozzátette, ennek a partnerségnek az eredménye az, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolata történelmi csúcson van.

Nemes Viktor és Davor Stefanek szerbiai birkózók az utánpótlás fontosságáról beszéltek rövid köszöntőjükben. Reményüknek adtak hangot, hogy a kiváló felkészülési lehetőségek jelentős eredményekhez vezetnek majd.

A birkózóakadémia alapkövét 2019. október 23-án helyezték le. A nemzeti ünnepre időzített alapkőletételt most a nándorfehérvári diadal évfordulójára szervezett átadás követte. Mindkét esemény szimbolikusnak nevezték a szervezők.

A Vajdasági Birkózóakadémia a magyarkanizsai önkormányzat, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia összefogásának köszönhetően, a magyar kormány 1 milliárd 273 millió forintos támogatásával jött létre.

Az akadémia épületének területe mintegy háromezer négyzetméter, az épülethez a 800 négyzetméteres sportcsarnok mellett 49 ágyas kollégium, valamint irodahelyiségek, orvosi szoba és konditerem tartozik.

Ezek is érdekelhetik