Ország-világ

2021.05.01. 16:13

A magyar férfi kézilabda-válogatott megnyerte az Eurokupát

A hazaiak 26-22-re legyőzték az Európa-bajnok Horvátországot a hatodik, utolsó fordulóban, szombaton Veszprémben.

Veszprém, 2021. május 1. Bánhidi Bence (b) és a horvát Tin Lucin a férfi kézilabda Eurokupa hatodik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkõzésen Veszprémben 2021. május 1-jén. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az előzetesen kihirdetett magyar keretből Ancsin Gábor és Hornyák Péter sérülés, Győri Mátyás pedig rosszullét miatt hiányzott, Székely Márton visszatért portugál klubjához, Bujdosó Bendegúzt pedig Kovacsics Péter váltotta a csapatban. A horvát válogatottra „rá sem lehetett ismerni”, mert a januári, egyiptomi világbajnokság, illetve a márciusi olimpiai selejtezőtorna után szinte teljes generációváltáson esett át a kerete.

A meccs elején két góllal elléptek a magyarok, ezt követően viszont a horvátok összeszedettebben kézilabdáztak, így a 13. percben már ők vezettek kettővel. Az ellenfél tudatosan lassította a hazaiak játékát, egyre több volt a rossz lövés, illetve Ivan Pesic remekül védett, ráadásul Lékai Máté a 13. percben szájsérülés miatt kivált a magyar együttesből.

A házigazdák 12 perc alatt mindössze kétszer találtak be (5-8), és bár Gulyás István szövetségi kapitány időkérése után sikerült egyenlíteniük, a hajrában sem tudták felpörgetni a játékot, támadásban pontatlanok voltak, és az első félidőben mindössze kilenc gólt dobtak.

Bár Lékai az első felvonásban elveszítette egyik fogát, a szünet után ismét vállalta a játékot.

Ennek ellenére a horvátok megint elléptek három találattal, de ezt követően már nem csak az egyenlítés, hanem a fordítás is összejött a magyaroknak, akik 4-3 után vezettek újra (18-17). A vendégek a kapusuk lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkoztak, ám a hazaiak teljesítménye nagyot javult, a horvát születésű Topic Petar vezérletével, illetve remek védekezéssel 23-19-re elléptek. Az utolsó percben az ötgólos győzelemért támadhattak, de végül 26-22-re nyertek.

Magyar részről Máthé Dominik hat, Rodríguez Álvarez Pedro öt, horvát oldalon Ivan Cupic öt gólt szerzett. A kapusok közül Mikler Roland hét, Bősz Dániel egy védéssel járult hozzá a sikerhez, Ivan Pesic 11 lövést hárított.

A két csapat 35. egymás elleni mérkőzésén hat döntetlen és húsz horvát siker mellett a kilencedik magyar győzelem született, de több mint nyolc éve az első.

Az Eurokupában a jövő januári, magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában nem szereplő csapatok, azaz a rendező országok válogatottjai, valamint a legutóbbi kontinensviadal két döntőse, Spanyolország és Horvátország vesznek részt.

A harmadik fordulóból elhalasztott spanyol-horvát mérkőzés új dátumát egyelőre nem jelölték ki, ám novemberben a horvátok 31-27-re győzték le a magyarokat, így utóbbiaknak – idegenben lőtt több góljuk miatt – jobb az egymás elleni mérlegük, ezzel biztosították az Eurokupa megnyerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!