sportlövő balhé

2021.04.13. 12:00

Sidi: nagyon bánt, hogy én vagyok célkeresztben

Sidi Péter szerint nem ő hozott szégyent Magyarországra, amikor márciusban a Delhiben rendezett világkupán a magyar együttes visszalépett a férfiak három együttest felvonultató csapatversenyének döntőjétől.

Minszk, 2019. június 24. Sidi Péter a férfi légpuska versenyszám döntõjében a II. Európa Játékokon a minszki Lövész Központban 2019. június 24-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

„Az elmúlt hetekben akaratomon kívül főszereplője lettem a magyar sporttal kapcsolatos híreknek.

Fair Play-díjas versenyzőként rendkívül bánt, hogy nevemet újabb és újabb emberek próbálják besározni, miközben a magyar sport történetében valóban példátlan dolog esett meg.

Feltett szándékom tisztázni a nevemet, noha ideális esetben már rég Tokióval és a közelgő olimpiával kellene foglalkozni.

A rágalomhadjárat és a félrevezetés ugyanakkor nem vezet, nem vezethet eredményre!”

- fogalmazott a világ- és Európa-bajnok puskás keddi levelében.

A 42 éves versenyző szerint a Magyar Sportlövő Szövetség általa „nagyra tartott” elnöke, Nagy György megnyilvánulásai féligazságokkal vannak tele. Hozzátette, abban bízik, ezeket „csupán a tájékozatlanság, nem pedig a rosszindulat szülte”. Példaként említette, hogy nem ő nevezte be a csapatot, illetve „nem pocskondiázta” társait.

„Nagyon bánt, hogy én vagyok célkeresztben, miközben nem én hoztam szégyent Magyarországra! A hibáimért vállalom a felelősséget, de ezt másoktól is elvárom – a konkrét esetben a tények pedig száz százalékig mellettem állnak”

- írta Sidi.

A Magyar Sportlövők Szövetsége három hónapra megvonta Pekler Zalán, Péni István és Sidi Péter Gerevich-ösztöndíját a példátlan eset miatt. Előbbi kettő percekkel a kezdés előtt jelezte, nem vállalja a szereplést, mert szerintük Sidi fegyvere nem volt szabályos.

A problémát az okozta, hogy Sidi ráragasztott a puskájára egy úgynevezett bipodot, amely a fegyver megtámasztására való, a komáromi puskás ugyanakkor állítása szerint csak súlyként használta, és a helyi fegyverellenőrzésen sem találták problémásnak. Nagy György ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez egy régóta húzódó probléma, és a szabálykönyvben egyértelműen az szerepel, hogy verseny alatt nem lehet a bipod a fegyveren semmilyen formában, Magyarországon a bírók ez alapján döntenek róla, viszont a nemzetközi viadalokon változó a megítélése. Sidi mostani válaszában kifejtette, hogy a nemzetközi szövetség technikai igazgatója levélben jelezte, hogy „lehetséges szabályváltoztatás lesz a kérdéses balanszsúlyok használata kapcsán”, de az ő fegyvere, mellyel az elmúlt négy évben változatlan felszereltséggel versenyzett, szabályos volt Delhiben.

Forrás: MTI

Borítókép: Sidi Péter a férfi légpuska versenyszám döntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Lövész Központban 2019. június 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!