Ország-világ

2021.01.25. 19:47

Franciaországgal játszik a negyeddöntőben a kézilabda-válogatott

A magyar csapat 36-28-ra kikapott az Európa-bajnok Spanyolországtól a középdöntő harmadik, utolsó fordulójában.

Kairó, 2021. január 25. Nagy Bence (k), valamint a spanyol Jorge Maqueda Peno (b) és Aleix Gomez Abello a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésen Kairóban 2021. január 25-én. MTI/EPA pool

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Háled el-Fiki

A magyar férfi kézilabda-válogatott a hatszoros aranyérmes Franciaországgal találkozik az egyiptomi világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, mivel 36-28-ra kikapott az Európa-bajnok Spanyolországtól a középdöntő harmadik, utolsó fordulójában, hétfőn, és így csoportja második helyén végzett.

A magyarok a Zöld-foki Köztársaság, Uruguay és Németország legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a középdöntőbe, ahol Brazília és Lengyelország ellen is nyertek, így az utolsó forduló eredményeitől függetlenül – a spanyolokkal együtt – biztosították a továbbjutásukat.

A szerdai francia-magyar negyeddöntőre Alexandriában kerül sor 20.30-tól.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, I. csoport:

Spanyolország-Magyarország 36-28 (21-14)

A magyar keretből ezúttal Mikler Roland, Bánhidi Bence, Rodríguez Álvarez Pedro és Lékai Máté maradt ki taktikai okok miatt. A csapat annak tudatában lépett pályára, hogy győzelem és döntetlen esetén a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával, vereség esetén pedig Franciaországgal játszik a negyeddöntőben.

A kulcsemberek hiánya az első percekben rányomta bélyegét a magyarok játékára: sok volt a hiba mezőnyben, támadásban pedig a rontott lövés, ezt kihasználva a spanyolok kilenc perc alatt 7-2-re elhúztak. Ezt követően emberhátrányba kerültek, a kapusuk helyett mezőnyjátékost küldtek be, a magyar csapat pedig labdaszerzések után többször is az üres kapuba lőtt, így négy perc alatt sikerült egyenlítenie (7-7).

A játék képén és a hibák – leginkább a labdaeladások – számán látszott a tétnélküliség, ezért a magyarok szakmai stábja húsz perc után, 14-10-es hátránynál időt kért. Az ellenfél lendületét ez sem törte meg, a jobbszélső Ferran Solé találataival újra elhúzott az Európa-bajnok.

A szünet után Borbély Ádámmal, Bodó Richárddal, Bóka Bendegúzzal és Máthé Dominikkal frissült a csapat, de a játék továbbra is nagyon akadozott, a védekezés és a támadójáték sem működött hatékonyan. A spanyolok könnyedén szerezték góljaikat, 14 perc alatt 7-0-s sorozatot produkáltak, ezzel eldöntötték a meccset (28-16).

A folytatásban Gulyás István időkérése után egy 6-1-es sorozattal sikerült némileg csökkenteni a hátrányt, de a súlyos vereség ekkor már nem volt elkerülhető. A magyar csapat ezzel elveszítette százszázalékos mutatóját, a spanyolok viszont továbbra is veretlenek a tornán.

A mezőny legeredményesebb játékosa Ferrán Solé volt nyolc góllal, Aleix Gómez hétszer talált be. Gonzalo Pérez de Vargas 17, Székely és Borbély három-három alkalommal védett. Bodó Richárd mind a hat lövését elhibázta.

A Telekom Veszprém jobbátlövője, Jorge Maqueda négy góllal, kapusa, Rodrigo Corrales két védéssel, a Szeged irányítója, Joan Canellas két találattal járult hozzá a sikerhez.

A két együttes 38. egymás elleni meccsén 13 magyar siker és öt döntetlen mellett 20. alkalommal nyertek a spanyolok.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta: a második félidőben az volt a cél, hogy jóval közelebb kerüljenek a spanyol válogatotthoz, illetve sokkal bátrabban kézilabdázzanak.

„Nem kell azzal foglalkoznunk, hogy rendet tegyünk a fejekben, nem kell elmarasztalni a játékosokat, mert mindent megtettek, és talán még szégyellték is magukat, amikor időt kértünk. Ők eddig kevesebb lehetőséget kaptak, illetve az első félidőben egy kicsit mást játszottunk, hiszen nem volt a taktika része, hogy egy passz után eldurrogtatjuk a labdákat, és a kezükbe adunk hatot-hetet. Ezen a második félidőben tudtunk javítani. Sok technikai hibát követtünk el, és ez ellen a spanyol válogatott ellen ezt nem szabad. Ez jelentősen befolyásolta a mérkőzést, mert elbizonytalanodtunk” – nyilatkozta a szakvezető az M4 Sporton.

Új Főváros, zárt kapuk mögött, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)

lövések/gólok: 48/36, illetve 53/28

gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/3

kiállítások: 10, illetve 8 perc

Magyarország:

Székely – Hanusz 1, Ancsin 4, Rosta 2, Topic 1, Szita 2, Sunajko 4, cserék: Balogh Zs. 5, Győri 5, Nagy B. 2, Hornyák 1, Borbély, Máthé 1, Bodó, Bóka, szövetségi kapitány: Gulyás István

Korábban:

Brazília-Uruguay 37-17 (18-7)

később:

Németország-Lengyelország 20.30

Forrás: MTI

Borítókép: Nagy Bence (k), valamint a spanyol Jorge Maqueda Peno (b) és Aleix Gomez Abello a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésen Kairóban 2021. január 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!