bajnokok ligája

2020.12.07. 12:00

Ha megveri a Fradi a Dinamót, 17 éves csendet tör meg

A Ferencváros azzal a céllal lép pályára kedden a Dinamo Kijev vendégeként, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában megszerezze négyese harmadik helyét, ezáltal tavasszal az Európa-ligában folytathassa szereplését.

Budapest, 2020. december 2. Martin Braitwaite (b), a Barcelona és Abraham Frimpong (k) és Lasha Dvali (j), a Ferencváros játékosai a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában játszott Ferencváros - FC Barcelona mérkõzésen a Puskás Arénában 2020. december 2-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Mindkét csapat egy pontot gyűjtött eddig, méghozzá éppen egymás ellen, amikor a második fordulóban 2–2-vel zárult a találkozójuk a Groupama Arénában, azaz kettejük párharcának győztese lesz a továbbjutó.

A 0–0-s vagy 1–1-es döntetlen a Budapesten szerzett gólok, míg a 2–2-es eredmény a jobb gólkülönbség miatt a Dinamónak kedvezne, viszont az ennél is gólgazdagabb pontosztozkodás már a jelenleg sereghajtó magyar bajnok előzését jelentené.

A Ferencváros harmadik helye már csak azért is lenne óriási bravúr, mert magyar csapat 17 éve nem érte meg a tavaszt a nemzetközi porondon. Akkor a Debreceni VSC az UEFA Kupa 2003/04-es kiírásában a harmadik körig menetelt, s februárban végül a belga FC Bruges búcsúztatta.

Mindkét gárda kifejezetten jó formában várja az összecsapást, ugyanis a Dinamo a legutóbbi három, az FTC pedig az elmúlt négy mérkőzését megnyerve vezeti hazája bajnokságát. Szombaton egyik csapatnak sem volt igazán nehéz dolga, mivel a mezőny hátsó feléhez tartozó ellenféllel játszott: a kijeviek 2–1-re győztek a Mariupol otthonában, míg a Ferencváros 3–1-re a Diósgyőr vendégeként.

A Ferencvárosnál tulajdonképpen mindenki bevethető lesz az Olimpiai Stadionban,

az ukránoknál viszont több sérült is van, de számukra a legfájóbb a középpályás Vitalij Bujalszkij kiesése,

aki bordatörést szenvedett egy hete a Juventus otthonában.

A párosítás legérdekesebb szereplője Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője, aki ezúttal ellenfélként tér vissza korábbi sikerei színhelyére. A 46 éves szakember a pályán és a kispadon is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az ukrán klubnál.

Rebrov futballistaként 1992 és 2000, valamint 2005 és 2008 között erősítette a kijevieket, akikkel kilenc bajnoki címet nyert, az 1998/99-es idényben pedig az elődöntőig jutott a legrangosabb európai kupasorozatban. Az ukrán szakember vezetőedzőként 2014 és 2017 között irányította az együttest, amellyel egymást követő két évben is elhódította a bajnoki címet, és a BL-ben is eljutott az egyenes kieséses szakaszig.

Az utóbbi időszakban Rebrov és a Dinamo Kijev legfőbb riválisa a Sahtar Donyeck volt, amelyet akkor a kijeviek jelenlegi vezetőedzője, Mircea Lucescu irányított. A román trénerrel kilenc alkalommal került szembe, ezeken a találkozókon három győzelem, két döntetlen és négy vereség Rebrov mérlege.

A két csapat korábban csak egyszer találkozott egymással, a Kupagyőztesek Európa Kupájának 1975-ös döntőjében a legendás Valerij Lobanovszkij által dirigált Dinamo 3–0-ra diadalmaskodott. A kijeviek ezenkívül magyar csapattal még egyszer játszottak a nemzetközi kupaporondon, 1989-ben az UEFA Kupa első fordulójában az MTK-t kettős győzelemmel búcsúztatták.

A mérkőzés 21 órakor kezdődik, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

A csoport másik mérkőzését a már továbbjutott két sztárcsapat, a Barcelona és a Juventus vívja egymással. A katalánok kényelmes helyzetben vannak a csoportelsőséget illetően, mert egyrészt hárompontos előnnyel várják a rangadót, másrészt Torinóban 2-0-ra diadalmaskodtak, ami azt jelenti, hogy a Zebrák csak akkor előznék meg őket, ha legalább kétgólos különbséggel, de minimum három szerzett góllal nyernek a Camp Nouban. A találkozón ismét szembekerülhet egymással Lionel Messi és Cristiano Ronaldo.

Forrás: MTI

Borítókép: Martin Braitwaite (b), a Barcelona és Abraham Frimpong (k), valamint Lasha Dvali (j), a Ferencváros játékosai a labdarúgó-Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában játszott Ferencváros–FC Barcelona-mérkőzésen a Puskás Arénában, 2020. december 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!