Interjú

2019.07.28. 09:34

Nem akar itt megállni a világbajnok magyar pillangós

Még nem tudta feldolgozni Milák Kristóf, hogy világcsúccsal nyert 200 méter pillangón a kvangdzsui világbajnokságon, és nem is az ott úszott 1:50.73-as időhöz méri magát a jövőben.

Kvangdzsu, 2019. július 27. Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntõjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 27-én. Az úszó a negyedik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A 19 éves versenyzőhöz az egyik sportszergyártó cég által szervezett nemzetközi sajtóbeszélgetésen természetesen az volt az első kérdés, hogy milyen érzés volt Michael Phelps 2009-es világcsúcsát megdönteni:

„Egyelőre még nem sikerült feldolgoznom, mindenkit sokkolt, hogy sikerült ezt az időt úszni. Szerintem legalább egy hónapba telik majd, mire felfogom, mit is csináltam. Ugyanakkor remélem, nem fogok itt megállni”

- mondta Milák.

A kvangdzsui vb-n Milák mellett az amerikai Caeleb Dressel is egy tízéves cáparuhás Phelps-csúcsot adott át a múltnak 100 méter pillangón, ezzel kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta:

„Ez is azt mutatja, hogy az úszósport milyen gyors ütemben fejlődik, persze nem is unatkoztunk ez idő alatt, ráadásul Dresselről beszélünk, aki brutálisan jó. Hozzáteszem, hogy a száz pillangó világrekordjának megdöntését én korábbra vártam, a kétszázét pedig azért talán kicsit későbbre.”

Milák Budapesten a Duna Arénában egyedül készül, igaz, ugyanott edz, ahol a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka. Megjegyezte, óriási motivációt jelent számára nap mint nap látni azt, ahogyan a 30 éves klasszis készül, az edzéshez és a „szürke hétköznapokhoz” való hozzáállását is csodálja.

A Honvéd tinédzserét szerdai világra szóló sikerét követően lépten nyomon megállítják, de nem csak a szurkolók, hanem a vizes sportok minden szakágának képviselői, hirtelen óriási nemzetközi népszerűségre tett szert.

„Amikor a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokság után azt éreztem, hogy nehéz dolgom van, most úgy gondolom, teljesen elvéreztem. Hihetetlen mennyiségű gratulációt kaptam, az Instagram-oldalam követőinek a száma pedig például egyik napról a másikra nyolcezerről negyvennégyezerre nőtt. Ez már teljesen más szint”

- nyilatkozta Milák, aki a Duna Arénában 100 méter pillangón szerzett ezüstjével robbant be a felnőtt mezőnybe.

Milák megjegyezte, ugyan fantasztikus az 1:50.73 perces világcsúcs, de ettől függetlenül még nem ez lesz a mérce a jövőben:

„Attila bácsinak (edzője, Selmeci Attila) is megmondtam, hogy ne merje ehhez alapozni az edzéseket, mert nem fogok ilyen jó időket úszni. Nagyjából olyan 1:52-es idő, ami belefér”

- mondta viccesen az újdonsült világbajnok, akinek teljesítménye azért is elképesztő, mert saját bevallása szerint a befektetett edzésmunkában még mindig van hová fejlődnie:

„Sok olyan edzés van mögöttem, amire azt mondtam, hogy sokkal jobban is mehetett volna. Kevés olyan tréning volt, amikor úgy másztam ki a vízből, hogy na, ezt odatettem. Talán ezért sem gondoltam volna, hogy ilyen jó időt fogok úszni.”

Érdekesség, hogy a fiatal magyar versenyző legtöbbször egyedül készül, ebből a hátrányból viszont sikerült előnyt kovácsolnia:

„Nagyon nehéz volt fejben kezelni azt, hogy se mellettem, se mögöttem nincs senki, de sikerült megtanulni”

- mondta Milák, aki így már akkor is ki tudja hozni magából a maximumot, ha nagy előnnyel vezet – mint, ahogyan azt tette a 200 méter pillangó szerdai döntőjében, amelyet óriási világcsúccsal nyert meg.

Milák elmondta, a jövő évi tokiói olimpián természetesen a 100 és 200 méter pillangóra koncentrál majd, a váltók szempontjából pedig a 100 és 200 méter gyorsot is fontosnak tartja, és mivel hátúszóként kezdte pályafutását, egyszer talán „visszatérne a gyökerekhez”.

Forrás: MTI

Borítókép: Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében 2019. július 27-én, ahol a negyedik helyen végzett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!