Red Bull Air Race

2019.03.01. 12:09

Hivatalos: Zamárdiban rendezik a műrepülő versenyt

A Balaton felett, Zamárdiban rendezik idén a Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő világbajnokság magyarországi versenyét.

Budapest, 2018. június 22. Besenyei Péter világbajnok mûrepülõ pilóta, a verseny ötletgazdája repül Corvus Racer 540 repülõgépével a Duna felett a Red Bull Air Race edzésnapján Budapesten 2018. június 22-én. Június 23-án és 24-én rendezik a mûrepülõ világbajnoki sorozat budapesti viadalát, amely az idei vb negyedik állomása. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar szervezők sajtószolgálatának pénteki közleménye szerint július közepén 13. alkalommal kerül sor a magyarországi futamra – ami rekord a sorozat történetében -, ám most először nem Budapesten, hanem új helyszínen.

Több balatoni helyszínt is felkerestek, amely térségben a repülők számára szóba jöhet a sármelléki, a siófok-kiliti és a szentkirályszabadjai reptér is.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere közölte, a döntés megszületett, Zamárdi lesz az új helyszín, de a szervezőknek még több részletet is egyeztetniük kell a hatóságokkal. A rendezvény várhatóan a Balaton Soundhoz hasonló megterhelést jelent majd a településnek, ugyanakkor óriási, strandolás közben is élvezhető élményt jelent majd, és komoly reklámértékkel bír az egész üdülőrégió számára.

Mint mondta, örömmel fogadják be a világszínvonalú nemzetközi rendezvényt. Szerinte nem kell attól tartani, hogy a nyári főszezon miatt nem lesz elég szállás-, vagy parkolóhely.

A településnek több mint egy évtizednyi tapasztalata van a hasonló számú érdeklődőt vonzó Balaton Sound megrendezésében, és van elég magánszálláshely zamárdi vonzáskörzetében, illetve a Dél-Balatonon

- tette hozzá.

A polgármester beszélt arról is, hogy a repülőknek nyilvánvalóan zajhatása lesz, de

mindhárom napon kiszámítható időpontban, 10 és 17 óra között zajlanak majd a repülések.

A Wellamarin hoteltől keletre eső pár száz méter hosszú partszakasz lesz a verseny központja, itt lesz a VIP-páholy és az irányítótorony. Céljuk, hogy ezen túlmenően az egész partszakasz szabadon megközelíthető maradjon a verseny ideje alatt is, és strandolás közben, egész távolról is élvezhető legyen a látványos verseny – mondta.

A polgármester közölte azt is, hogy az idei verseny tapasztalatainak értékelése után döntenek majd a folytatásról. Idén már nem lehetett megváltoztatni a magyarországi verseny dátumát, de

ha a jövőben is marad Zamárdiban a bajnokság magyar futamának helyszíne, akkor szeretnék, ha az az elő- vagy az utószezonra esne

- tette hozzá.

Eredetileg 2019-ben is a főváros lett volna a helyszín, de február elején a Főpolgármesteri Hivatal bejelentette, hogy a főváros nem ad engedélyt a viadalra.

A pénteki közleményben a szervezők jelezték, hogy

a budapesti helyszínre vásárolt, kiemelt helyekre szóló jegyek teljes összegben visszaválthatók az eredeti értékesítési helyeken.

A balatoni futamra a közeljövőben hozzák nyilvánosságra a jegyvásárlási lehetőségeket, ugyanakkor

a rendezvény továbbra is ingyenesen látogatható.

A szezon nyolc versenyből áll, február elején Abu-Dzabiban indult a sorozat, a mezőny egy később kijelölendő időpontban sorra kerülő európai viadal után júniusban Kazanyban méreti meg magát, hogy aztán egy hónappal később a Balaton felett versengjen. Ősszel egy japán és egy ázsiai viadal után Indianapolisba megy a mezőny, s a 2019-es idény Szaúd-Arábiában zárul.

A Red Bull Air Race idei versenynaptára:

február 8-9.: Abu-Dzabi

később kijelölendő időpontban: Európa

június 15-16.: Oroszország, Kazany

július 13-14.: Magyarország, Balaton, Zamárdi

szeptember 7-8.: Japán, Csiba

később kijelölendő időpontban: Ázsia

október 19-20.: Egyesült Államok, Indianapolis

november 8-9.: Szaúd-Arábia

Borítókép: Besenyei Péter világbajnok műrepülő pilóta, a verseny ötletgazdája repül Corvus Racer 540 repülőgépével a Duna felett a Red Bull Air Raceedzésnapján Budapesten 2018. június 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!