Elismerés

2018.12.07. 16:40

Díszpolgári címet kapott Balczó András

A Nemzet Sportolója, háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok magyar öttusázó pénteken vette át a kitüntetést.

Budapest, 2018. augusztus 23. Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, a nemzet sportolója a nyolcvanadik születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a Kincsem Parkban 2018. augusztus 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pest megye közgyűlése díszpolgári címet adományozott Balczó Andrásnak kimagasló sportolói eredményei és közéleti tevékenysége elismeréséül. A kitüntetést pénteken vette át a Nemzet Sportolója a megyenap alkalmából.

A méltatás szerint a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnokot tehetsége és hihetetlen akaratereje már korán a legjobbak közé emelte, 1960-ban Rómában tagja volt a ötkarikás aranyérmes öttusa-válogatottnak. Saját maga edzőjeként 1963 és 1969 között sorozatban öt világbajnokságon nyert egyéni aranyérmet,

az 1969-es budapesti diadal különösen emlékezetes maradt, mert a befejező napon ezrek futottak mellette és ünnepelték a Hármashatárhegyen.

Pályafutását 1972-ben, Münchenben sikerült megkoronáznia, 34 évesen egyéniben is olimpiai bajnok lett. Feleségével budakeszi házukban élnek, amit Balczó András maga épített.

Az elismerést Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke és Harrach Péter országgyűlési képviselő adta át Balczó Andrásnak.

Pest megyében 1993 óta adományozható díszpolgári cím. Tavaly kapta először sportoló, az úszó Cseh László.

Borítókép: Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó a nyolcvanadik születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a Kincsem Parkban 2018. augusztus 23-án.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!