Felrázó előadásnak ígérkezik

2018.10.18. 12:04

Nagyot szólhat Az ember tragédiája a Nemzeti Színházban

A darabot rendező Vidnyánszky Attila szerint büszkének kell lenni, hogy ez a mű egy magyar ember fejéből pattant ki.

Budapest, 2018. október 17. Ács Eszter (j) Éva szerepében, valamint Fehér Tibor (b) Madách Imre Az ember tragédiája címû színmûvének próbáján a Nemzeti Színházban 2018. október 17-én. A színdarabot október 19-én mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében. MTI/Szigetváry Zsolt

Október 19-én, pénteken mutatja be a Nemzeti Színház Az ember tragédiáját Vidnyánszky Attila rendezésében. A főigazgató a próbafolyamat előtt azt mondta, álomszerűen képzeli el az új előadást. Amint arról az Origo cikke beszámol, az előadás fotóspróbája alapján nem hömpölygő, lassú álomról van itt szó, hanem sokkal inkább vad menetelésről a színeken, az emberiség történetén át.

Vidnyánszky Attila az Origónak elmondta, hogy még az utolsó napokban is rengeteget formálódik a produkció: „most 1 óra 44 perc volt az első felvonás, tegnapelőtt pedig 2 óra. Úgy, hogy semmit nem vettem ki belőle. 16 perccel lett rövidebb, és még össze fog menni 10 percet. Alakul a ritmus, és alakulnak a figurák is, ami pedig inspirálja az embert.”

Ács Eszter (b) Éva és Berettyán Sándor (j) Ádám szerepében Madách Imre Az ember tragédiája címû színmûvének próbáján a Nemzeti Színházban 2018. október 17-én. A színdarabot október 19-én mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében.
MTI/Szigetváry Zsolt

„Az ember tragédiáját egy csodaműnek tartom, és több mint 30 év színházi tapasztalatával nyugodtan mondhatom, hogy ilyenből világviszonylatban sincs sok. Egy kezemen meg tudom őket számolni, ezért

borzasztóan büszkének kell lenni, hogy egy magyar ember agyából pattant ki ez a világmagyarázat, a világon való ilyen fogáskeresés.

És érdekes, hogy én is fogást keresek ezen a darabon már húsz éve, amióta rendezem” – hangsúlyozta a rendező.

Az Évát játszó Ács Eszter úgy nyilatkozott a portálnak a szerepéről, hogy „színészileg nagyon hálás, mert szinte mindent meg lehet benne mutatni a nőből, az emberből. Nekem leginkább magamat kellett a próbafolyamat alatt kicsit jobban analizálnom, kicsit jobban felfejtenem”. Emellett beszélt a Madách-mű aktualitásáról: „a színek olyan különböző problémaköröket vetnek fel, amik ma is léteznek.

Szinte minden színből tudnék mondani olyan gondolatot, ami képes szembecsapni az embert a meglepő aktualitásával.

És az is nagyon érdekes, hogy mi is nap mint nap találunk benne újabb és újabb dolgokat.”

Ács Eszter (b) Éva és Berettyán Sándor (j) Ádám szerepében Madách Imre Az ember tragédiája címû színművének próbáján a Nemzeti Színházban 2018. október 17-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

A közös feladatról Vidnyánszky Attila néhány nappal ezelőtt azt mondta a társulatnak, hogy olyan ez, mintha egytonnás súlyt kellene felemelniük, ezért ne ijedjenek meg, ha nem megy könnyen. Ács Eszter ezt azzal egészítette ki, hogy „ez most egy olyan csapatmunka, ahol mindegy, hogy én jó leszek-e, mert

nekünk negyvenünknek kell egyszerre jónak lennünk, hogy a dolog meg tudjon születni.

Persze főszereplőként is nagy kihívás, és egy nagy lépcsőfok mindkettőnknek. Sanyinak (Berettyán Sándor) és nekem is. Ez a legnagyobb feladat, amit eddig kaptam.”

Borítókép: Ács Eszter (j) Éva szerepében, valamint Fehér Tibor (b) Madách Imre Az ember tragédiája című színművének próbáján a Nemzeti Színházban 2018. október 17-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában