tárlat

2018.01.18. 23:14

Kortárs magyar alkotókat is bemutat idén a Műcsarnok

Az intézmény látogatottsága évről évre nő, kiállításaira tavaly 133 ezernél is többen voltak kíváncsiak.

Idén tavasszal kortárs magyar alkotók munkáiból válogat a Kilenc műteremből című tárlat és a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása, majd Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich című fotókiállításának és a népművészeti Nemzeti Szalonnak ad otthont a Műcsarnok, ősszel pedig a Rejtett történetek című tárlattal várják a közönséget.

A kamaraterem első kiállítása a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászra emlékezik péntektől, majd az év folyamán ugyanitt rendezik meg a Kozma Lajos-emléktárlatot és Bojti András kiállítását is.

A Műcsarnok Box évnyitó projektjének témája az iskola lesz; a későbbi programból Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója az 1956-ra emlékező, Sümegi György által összeállított grafikai tárlatot emelte ki.

Legendák bőrébe bújt John Malkovich

Szarka Klára fotótörténész, a Budapest Fotófesztivál nyitókiállításának, Sandro Miller tárlatának kurátora elmondta, hogy az amerikai fotográfus John Malkovich-csal a fotótörténet ikonikus alkotásait fényképezte újra.

A legendás színész a szintén chicagói Miller kamerája előtt számtalan névvel vagy név nélkül ismert figura – így például Marilyn Monroe, Che Guevara, Andy Warhol, Simone de Beauvoir, Albert Einstein és John Lennon – bőrébe bújt bele, megidézve a szinte mindenki által ismert képeket.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője, a 2018-as Nemzeti Szalon egyik kurátora a sorozat idei kiadásáról beszélt. Mint kiemelte, a rendezők célja, hogy megmutassák, a hagyomány hogyan tud jelen lenni napjaink életében.

A hetvenes évek generációja friss szemléletet hozott a népművészeti életbe, a néptánc lekerült a színpadokról, a népi kultúra pedig ismét átélhetővé vált. Az azóta eltelt évtizedek bizonyították, hogy ez a kezdeményezés nem tiszavirág életű divat volt – hangsúlyozta.

A Nemzeti Szalon a Műcsarnok tizenkét termében azt mutatja be, hogy a kortárs népművesség miként teszi gazdagabbá mai életünket, emellett áttekinti a kortárs népművészet előzményeit és jelenét – árulta el Beszprémy Katalin.

A Műcsarnok egyébként 2014 tavaszától működik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában, akkor 46 ezer látogatóval zárta az évet, 2015-ben 79 ezres közönséget vonzott, majd a következő évben a 100 ezret, 2017-ben pedig a 133 ezret is meghaladta a látogatottság – számolt be Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

Az intézményben tavaly 23 kiállítás nyílt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában