hagyományos fortélyok

2018.07.15. 08:52

A szövés és a fonás lesz idén a Mesterségek Ünnepe kiemelt témája

A látogatók megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a rokkán fonással, a szalag-, és szőnyegszövéssel, egy korabeli parasztporta udvarán pedig a gyapjú és a kenderfeldolgozás ősi műveleteibe tekinthetnek be.

Forrás: mti

A szövés és a fonás lesz idén a Mesterségek Ünnepe kiemelt témája, a kézműves munkákat és népi mesterségeket bemutató fesztivált augusztus 17. és 20. között rendezik a budai Várban.

A rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő egész napos színpadi programmal, mesterségbemutatókkal és népi játszóházakkal várja a látogatókat. Érkeznek mesterek Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból is – közölték a szervezők az MTI-vel.

A családok éve alkalmából bemutatkoznak többgenerációs kézműves-dinasztiák is, így a látogatók megismerkedhetnek többek között a háromgenerációs csizmadia családdal és a szintén háromgenerációs hartai bútorfestő műhellyel, valamint különleges élményt kínál a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia műhelye is.

A négynapos eseményen fellép mások mellett Dresch Mihály a vonósokkal, a Karaván Família és a Bognár Szilvia Quartett, Szalonna és Bandája a Páva különdíjas Sarjú Bandával ad koncertet, augusztus 20-án a Söndörgő és a Vujicsics együttes vendége Szörényi Levente lesz.

A rendezvény ideje alatt a Mesterségek Ünnepe karszalaggal a Budapesti Történeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.

Borítókép: Illusztráció

Zsebkendőket mosnak kislányok egy teknőben a Mesterségek ünnepén a budai Várban 2016. augusztus 19-én

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában