Micsoda cirkusz!

2018.08.16. 09:52

A magyar társulat lábai előtt hever az egész fesztivál

Sorra kapja az ötcsillagos kritikákat, és jelenleg több ezer produkció közül a legjobbra értékelt előadás a Recirquel Társulat My Land című darabja a most zajló Edinburgh Fringe Festivalon, ami a világ legnagyobb művészeti fesztiválja.

A világ legnagyobb művészeti fesztiválján az augusztus elsejei premier óta telt házzal fut a magyar újcirkusz társulat előadása, amelyet a vezető lapok kritikusai „bámulatos vizuális világú, briliáns alkotásként”, a szakma képviselői pedig igazi mesterműként jellemeznek, kiemelve, hogy a show a Fringe-en valaha látott legjobb technikai megoldásokat vonultatja fel – adja hírül az Origo.

Mint írják, az előző évben tíz esztendő után kapott helyet a fesztivál műsorában újra magyar produkció: a Recirquel akkor Párizs Éjjel című produkciójával komoly szakmai elismerést ért el. A 2017-es sikernek köszönhetően a társulat idén is meghívást kapott, ráadásul egy teljesen új előadást vitt a Fringe-re.

A Recirquel új produkciója

a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvözi, és az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba

és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. A Vági Bence által rendezett My Land augusztus 26-ig látható Edinburgh-ben, magyarországi bemutatója pedig októberben lesz a CAFe Budapest keretében – áll a cikkben.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

A portál beszámol arról is, hogy a My Land a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence rendező hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót.

„Tavaly is nagyon szerettek minket a Fringe-en, de a My Land idei fogadtatása minden előzetes várakozásunka felülmúlja” – mondta Vági Bence. A Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője hozzátette, hogy szinte forradalmi a hangulat körülöttük, álló tapsvihar zárja minden előadásukat, amire szinte az összes jegy elkelt elővételben, a vezető lapok kritikusai és a szakma is a társulatot akarja látni.

A fesztiválon több ezer kulturális produkciót értékelnek, a Recirquel darabja pedig jelenleg öt ötcsillagos és egy négycsillagos kritikát begyűjtve

a Fringe legjobb előadásai közül az első, a teljes Edinburgh-i fesztivál tekintetében pedig a második helyen áll az összesítő ranglistán.

Ráadásul két további olyan ötcsillagos kritikát is kapott (a The Voice magazintól és a The Edinburgh Reportertől) a magyar társulat produkciója, amelyek a rangsorban nem szerepelnek. A The Edinburgh Reporter a magyar származású, Angliában képzett Vági Bence briliáns alkotásaként jellemzi a szerintük a balett világát idéző, lélegzetelállítóan gyönyörű előadást.

Fotó: Pályi Zsófia / Origo

Az EdinburghGuide pedig misztikus show-ként mutatja be a My Land-et, megjegyezve, hogy

„nem létezik a cirkusznak olyan definíciója, ami lefedné a Recirquel előadásának műfaji kereteit”.

Az Origo felsorakoztatja a legjelentősebb lapok lelkes kritikáit is az előadásról: beszámolnak arról, hogy a fesztivál legnagyobb kritikai lapja, a BroadwayBaby kritikusa a darab technikai megoldásairól azt írta, hogy a legjobbak voltak, amiket valaha a Fringe-en látott. A The Wee

gyönyörű, vizuálisan elkápráztató, technikailag tökéletesen kivitelezett show-ként ír a darabról,

amelynek szerintük mind a hét artistája világklasszis.

Alessandro Serena cirkusztörténész, a milánói egyetem professzora azt mondta, hogy

a My Land igazi mestermunka, amely mérföldkövet jelent az újcirkusz történetében, hozzátéve, hogy ehhez fogható élményt még egyszer sem élt át cirkuszi előadáson.

A My Land sikersztorija tovább folytatódhat, mert a következő napokban várhatóan újabb kritikák jelennek meg a produkcióról, amelyet augusztus 26-ig még 11 alkalommal mutatnak be a fesztiválon.

Borítókép forrása: My Land előzetes / Youtube / Recirquel Társulat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában