Gyász

2023.03.30. 19:35

Meghalt Ragályi Elemér

A világhírű magyar operatőr 83 éves volt.

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr

Forrás: MTVA

Fotó: Zih Zsolt

Életének 84. évében elhunyt Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőr, a halálhírt az MTI-nek az operatőr fia, Ragályi Márton is megerősítette. 

Ragályi Elemér 1939-ben született Rákosligeten, édesapja azt szerette volna, ha jogász lesz, ő mégis színésznek és operatőrnek jelentkezett az érettségi után – írja róla a Nemzeti Filmintézet. Miután felvételi vizsgája nem sikerült, 1957-től a Mafilm stúdiójában volt világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végül 1968-ban szerzett operatőri diplomát.

 

Operatőrként olyan nagy hatású filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Miss Arizona, a Csók, anyu!, A nagy generáció, vagy a Herkulesfürdői emlék.

 

1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel készített filmjéért, A remény útjáért a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozott. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre 1996-ban.

Később írni kezdett, a tavaly megjelent Mancikám, Déneském és még sokan mások című kötetében valós családtörténeti elbeszélések olvashatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában