Éves számadás

2023.01.29. 11:30

Táncba fordította és kalákában is megkacagtatta a népeket az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány (videó)

Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen, szabadegyetem Mikházán, népdalkaláka Mezőbergenyében, kacagókaláka a kincses Kolozsváron – a még igen fiatal, alig három esztendeje alakult, az erdélyi gazdag hagyományokat éltető és továbbörökítő alapítvány csapata jól végezte a feladatát, így méltán tekinthet vissza elégedetten az elmúlt esztendőre.

A székelyudvarhelyi hagyományos táncháztalálkozó az egyik legsikeresebb program volt

Forrás: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány/Facebook

Fotó: Kinda Botond

Nem úttörőként, hanem az erdélyi gazdag hagyományok megőrzésének és továbbörökítésének színes krónikáját továbbírva kezdte el és végzi – a nehézségek ellenére is töretlen lendülettel – munkáját a 2020-ban létrehívott Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.  

A hagyományőrzésnek ebben az országrészben igen gazdag története van, ami még a kommunista időszakra is visszanyúlik. 1990 után sorra alakultak a hagyományőrző, megújító szervezetek. Hosszasan lehetne sorolni a kezdeményezőket, de elég, ha Kallós Zoltán nevét, s a Kallós Alapítvány három évtizedes munkáját említem. Az Erdélyi Hagyományok Házának ebben a jól működő rendszerben kellett megtalálnia a helyét, s büszkén mondhatom, sikeresen. Gyümölcsöző együttműködések alakultak ki stratégiai civil szervezetekkel, mintegy tizenkettővel dolgozunk együtt, Szatmártól Sepsiszentgyörgyig

– fogalmazott éves beszámolójában Kelemen László, az alapítvány elnöke. 

Úgy értékelte, hogy az Erdélyi Hagyományok Háza kiállta a pandémia "próbáját", s "bár a háború árnyéka továbbra is ránk vetül, s az infláció is megnehezíti a hétköznapokat", minden nehézség ellenére sikerül a vállalt feladatot teljesíteni. A szervezetépítés folyamatosan zajlik és örömteljes, hogy sikerült sok, a nagyközönség figyelmét felkeltő, tömegeket megmozgató programot szervezni. 

A választék is igen színes, a napi apró munkáktól, a gyerekekkel való foglalkozásoktól, a nagy tömegeket vonzó koncertekig szerepelnek programok a palettán. Különösen emlékezetes volt a nagycsütörtöki koncertsorozat, amikor – az ökumené jegyében – a Csíksomlyói Kegytemplomban, valamint a marosvásárhelyi Vártemplomban és a kolozsvári Magyar utcai evangélikus templomban szerveztünk hangversenyeket

– mondta Kelemen, aki nem mulasztotta el kiemelni a hagyományos székelyudvarhelyi Erdélyi Táncháztalálkozót, amely tavaly is több ezer embert vonzott a Nagyküküllő partján fekvő "székely fővárosba."

Amint azt a Haáz Sándor fotós által készített videófelvétel is bizonyítja, Székelyudvarhely központjában vérpezsdítő talpalávalóval adták meg a találkozó kezdőhangját az autentikus népzenét játszó muzsikusok.

Hasonlóképpen sikeresnek bizonyultak a kisebb közösségeket megmozgató programok is, mint például a csíkszeredai munkatársak által a pandémia alatt online szervezett Népdalkaláka, amelynek nyomán az elmúlt évben Mezőbergenyében is találkoztak a résztvevők. 

A népi mesterségek csínját leshették el a gyermekek Mikházán
Forrás: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Kolozsvári kezdeményezés volt a mesés, éneklős, kézimunkázós kacagókaláka is, amelyet az alsósófalvi fonók ihlettek, s amit a hagyományteremtés, folytatás szándékával tavaly októberben indítottak útjára.  

Kelemen László szerint elégedettek az elvégzett munkával, amit jól kezdtek, jól folytatják.  

A hagyományok ápolása mellett az identitás megőrzést is fontos feladatunknak tekintjük; a népszámlálás nyugtalanító adatai különösen fontossá teszik számunkra ezt a munkát

– összegezte az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány küldetésének lényegét elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában