Kétszeres telt ház

2023.01.03. 10:05

Mintegy 26 ezer fős közönség előtt köszöntötte az új évet Mága Zoltán

A rendvédelmi és egészségügyi dolgozóknak, valamint a pedagógusoknak köszönetet mondva, Európa és a világ békéjéért kiállva, kétszeres telt házas koncerttel, mintegy 26 ezer fős közönség előtt köszöntötte az új évet Mága Zoltán hegedűművész január 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

MTI

Mága Zoltán hegedűművész 15. jubileumi újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2023. január 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Mága Zoltán 15. Budapesti Újévi Koncertjét sok ezernyi orvos, ápoló, rendőr, katona, határvadász, szociális munkás és önkéntes civil számára rendezte, akik az év minden napján, embertársaik életéért, egészségéért és ellátásáért, valamint biztonságáért dolgoztak. A társadalmi megbecsülés és a tisztelet jelképeként a koncertre meghívást kaptak pedagógusok is – olvasható a közleményben.

A hegedűművész bejelentette: jövőre szintén köszönetnyilvánító gálakoncertet rendez az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók és „a társadalmunk alappillérének számító” pedagógusok tiszteletére újév napján.

„Meggyőződésem, a hétköznapi hősök minden támogatást, bátorítást és elismerést megérdemelnek” – idézi a közlemény Mága Zoltánt.

Mint a szervezők kiemelik, az immár másfél évtizede töretlen sikerrel megtartott rendezvény mára Európa egyik legnagyobb újévi koncertje lett. Az idei koncert legfontosabb társadalmi üzenete a béke melletti kiállás volt. Ennek jegyében a közönség soraiban ültek több mint 20 ország – köztük Ukrajna és Oroszország – nagykövetei, de meghívást kapott több száz, Magyarországon oltalmat kapott ukrán és kárpátaljai háborús menekült is – áll a közleményben.

A hegedűművész az orosz–ukrán háborúra utalva beszédében úgy fogalmazott: milliók maradtak fedél nélkül és kényszerültek menekülésre, de Magyarország „élen járva nyújtott segítséget nemcsak a kárpátaljai honfitársainknak, hanem minden oltalomra váró családnak, embernek”, akiket ő maga is jótékonysági koncertekkel támogatott.

Az újévi koncerten kárpátaljai, erdélyi, vajdasági és felvidéki, valamint magyarországi gyermek- és felnőttkórusok kíséretében, gyerekhuszárok bevonulása mellett Molnár Levente operaénekes a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dalt énekelte el.

A rendezvényen fellépett Rost Andrea és Sümegi Eszter, ifjabb Mága Zoltán, Mága Jennifer, Szulák Andrea, Nyári Kálmán és Takács Nikolas is.

Esztergályos Cecília, Molnár Piroska, Balázs Péter, Bodrogi Gyula és Lukács Sándor színművészek Kányádi Sándor Csendes pohárköszöntő újév reggelén című versét mondták el, majd a Hajmási Péter című dalt énekelték el közösen. Az Egyesült Államokból érkezett Sheléa Melody McDonald, és fellépett Bangó Margit is, aki elnyerte a gálakoncert ezévi díját.

Az újévi koncert hagyományai szerint Mága Zoltán a bevételből egy-egy kórházat támogat. Idén Rácz Pál hangszerkészítőtől korábban kapott mesterhegedűjét bocsátotta árverésre, és a befolyt összegből Kozma Imre Irgalmasrendi Kórháza, valamint a szegedi gyermekklinika számára ajándékozott nagy értékű orvosi műszert, a nagycsaládosok egyesületét pedig egy festmény árveréséből befolyt összeggel támogatta.

A 15. Budapesti Újévi Koncert rendezője Szente Vajk volt, közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Gipsy Virtuózok, vezényelt Kovács László. A produkció művészeti vezetője Zsoldos Béla zeneszerző, műsorvezetője pedig Ördög Nóra volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában