Sok év után

2022.11.12. 06:28

Újra eredeti helyén áll az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete (videó)

A Honvéd Főparancsnokság egykori épülete elérte a szerkezetének legmagasabb pontját a Budavári Palotanegyedben. A hagyományoknak megfelelően bokrétaavatóval ünnepelték meg a jeles alkalmat. A Dísz tér és a Szent György tér meghatározó épületeinek újjászületése a tervezett ütemben halad.

A bokrétafát a laterna acélvázával együtt emelték fel a szakemberek

Forrás: Várkapitányság

Fotó: Karasz

Az egykori Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épülete a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot, azonban ideológiai okokból nem állították helyre és az első emeletig visszabontották. A márciusban megkezdett újjáépítési munkálatok egyik leglátványosabb elemeként, helyére emelték a kupolaszerkezetet, amely hosszú évtizedek után most újra látható.

A hagyományokat követve az építők és az építtetők közös bokrétaünnepet tartottak, melynek részeként az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával együtt emelték fel az épület tetejére.

A bokrétafa az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezetén
Forrás: Várkapitányság

Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője ünnepi beszédében megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját. Elmondta, hogy 127 évvel ezelőtt, 1895 októberében már tartottak itt egy hasonló ünnepet. A zseniális Kallina Mór tervei szerint a mesterek akkor készültek el az eredeti épülettel, amelyet aztán a háború és a kommunisták pusztításai sem kíméltek. A kormánybiztos kiemelte, hogy közel 60 évet kellett várni a helyreállításra, de az évtizedekig torzóként álló épület hamarosan visszanyeri századfordulós formáját az újjászülető Vöröskereszt-székházzal, József főherceg palotájával és a Budavári Palota északi szárnyával együtt.

Fodor Gergely kormánybiztos emlékszalagot köt a bokrétafára
Fotós: Karasz / Forrás: Várkapitányság

A Várhegy egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik majd, az újjászülető épület pedig hiánypótló funkciót kap: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában