Hagyományőrzés

2022.09.01. 12:02

Kiváló nyárzáró programnak ígérkezik a Füleki Várjátékok

A várudvar különféle egyesületek és csoportok korhű öltözékbe bújt fellépőivel telik majd meg, akik jónéhány történelmi korszak életmódját, kultúráját és hagyományait mutatják be.

Íjászok bemutatója a XVIII. Füleki történelmi várjátékokon

Fotó: Komka Péter

Idén 22. alkalommal rendezik meg a várjátékokat szeptember 3-án, a felvidéki városban délután 14 órától estig várják a közönséget rendezvényre.

Az eseményen betekintést engednek a középkori mindennapokba, valamint az oszmán uralom, és azon belül a füleki szandzsák időszakába, a látogatók megismerhetik a barokk táncokat és a korabeli öltözködésmódot, felszereléseket, egyenruhákat.

 Az érdeklődők megnézhetik, hogyan képezték ki hajdanán a huszárok lovait, milyen volt a törökök élete a 16. és 17. században. A múlt század első feléből a katonai alakulatok egyenruháit és haditechnikai érdekességeit mutatják be. 

Hagyományőrzők bemutatója a XVIII. Füleki történelmi várjátékokon 
Fotós: Komka Péter / Forrás: MTI

Lesznek magyar és szlovák néptáncok, kézműves bemutatók, megismerhető lesz a középkori és újkori kerámiakészítés, könyvnyomtatás, a látogatók pedig oszmán miniatúrákat és keleti motívumú mécseseket készíthetnek.

 A résztvevők a vármúzeum tárlatai mellett megtekinthetik a kézműves házban berendezett, középkori és kora újkori - Füleken is létező - mesterségeket bemutató kiállítást is, valamint a várhegybe vájt földalatti óvóhelyet. 

Táncosok a felvidéki Fülek várában 
Fotós: Komka Péter / Forrás: MTI

A legkisebbeket történelmi mutatványosok, bohócok és zsonglőrök, továbbá gólyalábasok és solymászok szórakoztatják majd.

További részletekért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában