Ízek, színek, mesterek

2022.08.17. 12:10

Dél-Korea lesz a Mesterségek Ünnepének díszvendége

A Koreai Kulturális Központ alapításának tizedik évfordulója alkalmából a Mesterségek Ünnepe idei díszvendége a Koreai Köztársaság. Augusztus 19. és 21. között koreai mesterek mutatják be a távol-keleti ország kézműves hagyományait a budai Várban – adta hírül a Magyar Nemzet.

Az érdeklődőket színpompás népviseletbe öltözött koreai táncosok is szórakoztatják

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Mesterségek Ünnepe a népművészek hagyományos találkozója, amelyet az idén harminchatodik alkalommal rendez meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Az eseményt idén is a budai Vár polgárvárosi részén rendezik meg a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és a Tárnok utcában, a Szentháromság téren és a Dísz téren, csaknem ezer kézművesmester részvételével.

A nagyszínpadon tradicionális hangszerekkel, táncokkal és rigmusokkal várják a látogatókat, ahol naponta két alkalommal hagyományos koreai zenei és táncprodukciókat mutatnak be. A repertoárban szerepel többek között színházi maszkos tánc, vidám, energikus dobtánc és a királyi udvarok táncstílusát bemutató előadás is.

Az érdeklődők egy divatbemutatón csodálhatják meg a hanbokokat, vagyis a koreai népviseletet vasárnap. A több száz éves öltözet számos rétegből áll, szinte teljesen eltakarva viselőjét, így szépségére és jó ízlésére helyezi a hangsúlyt. A hanbok színeivel üzenni is lehet, mivel különböző jelentéssel bírnak.

A kék szín például a stabilitást szimbolizálja, a fekete a kreativitást, a fehér színt pedig csak az arisztokraták viselhették. A gyerekek népi játékokat próbálhatnak ki a családi játszóházban – olvasható a Koreai Kulturális Központ közleményében. Ebben kiemelik, hogy két nemzet között a legerősebb kapocs egymás kultúrájának megismerése és szeretete, így 

az idei Mesterségek Ünnepén Dél-Korea tíz olyan standja is helyet kap, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a hagyományos koreai művészettel.

Az esemény főszervezője, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Koreai Kulturális Központ együttműködésének köszönhetően kilenc koreai mester érkezik Magyarországra.

A kézművesek a kalligráfia, a templom- és népi festészet, a koreai foltvarrás, a pirográfia, a kerámiaművészet és a papírfonás mesterségébe is bepillantást nyújtanak.

A koreai sorozatokból sokak számára ismert paloták színpompás falainak hangulata a budai Várban is megelevenedik, ahol a Dancheong épületfestészet legjavát is bemutatják a mesterek – írja a Magyar Nemzet.  

A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában