Balatonszemes

2022.08.17. 16:00

Csütörtökön indul a Bujtor István Filmfesztivál

A 147 nevezett alkotásból 104 film került be a versenyprogramba.

Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész Bujtor István színművészt ábrázoló szobra Balatonfüreden 2013. május 11-én.

Fotó: MTI/Turcsi Gábor

Csütörtökön indul az idei Bujtor István Filmfesztivál, amelyen a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer születésének 80. évfordulója alkalmából nyolcvan filmet vetítenek négy nap alatt Balatonszemesen.

A szervező Latinovits Emlékmű Alapítvány szerdai közleménye szerint a fesztivál nyitóceremóniáján Kern András, a Bujtor család és Frenreisz Károly is ott lesz. A fesztivál alatt Ötvös Csöpi-makettkiállítás várja a látogatókat Pál Gábor remekeivel, látható lesz egyebek között A Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobra is.

A nyitónapon vetítik Bujtor István filmjei közül A Pogány Madonnát, másnap Az oroszlán ugrani készül című James Bond-paródiát, augusztus 20-án pedig Rejtő Jenő-regényből készült A három testőr Afrikában című filmet.

Napközben látható a versenyfilmes program, amely az elmúlt másfél év magyar filmjeiből válogat. A 147 nevezett alkotásból 104 film került be a versenyprogramba: 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animációs alkotás és 26 versfilm.

A Bujtor István-díjért olyan filmek szállnak versenybe, mint Herendi Gábor Toxikomája, a Mácsai Pál és Alföldi Róbert főszereplésével készült Imposztor, az Olt Tamás és Vékes Csaba rendezésében készült Korai menyegző vagy a több külföldi fesztiválon is díjazott Rianás című kisjátékfilm.

A dokumentumfilmes szekcióban látható például Szűcs Gergely Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 cm alatt és Kőrösi Máté Dívák című alkotása, valamint Erhardt Ágoston 17 állomás – a feltámadás keresztútja című filmje, amely a lourdes-i keresztút készítőjét, a Franciaországban élő, balatonfüredi születésű Faykod Máriát mutatja be.

A versfilmek között találni több Pilinszky-feldolgozást, de kortárs költők – Krusovszky Dénes, Parti Nagy Lajos, Lackfi János, Finy Petra – műveiből is készültek filmek.  

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, Kalász József filmrendező, vágó, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és Lutter Imre fesztiváligazgató, előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A XIII. Bujtor István Filmfesztivál részletes programja a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon található, ahol az egyes filmek ajánlói is megnézhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában