Tartalmas programok

2022.07.03. 14:50

Szerdán nyílik meg a XIX. Vajdasági Szabadegyetem

Főként magyar és világpolitikával, gazdasággal és vállalkozásindítással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik a XIX. Vajdasági Szabadegyetem az idén, amely július 6-án nyílik meg az észak-bácskai Kishegyesen. Az előadásokat minden nap foglalkozások, koncertek követik majd.

A négynapos rendezvény első napján a cégvezetésről és a vállalatvezetéssel kapcsolatos gyakorlati kérdésekről tudhatnak meg többet a fiatalok, a rendezvény hivatalos megnyitóját viszont csütörtökön tartják. Ekkor Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tart előadást a résztvevőknek. A megnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyre további két vendéget várnak, Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének az elnökét, illetve Horváth Ferenc szlovéniai magyar parlamenti képviselőt.

A szabadegyetemnek helyet adó Kátai tanyán ezúttal is a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, együtt gondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg.

A rendezvény harmadik napján Illés Boglárka országgyűlési képviselő tart előadást A Kárpát-medence fiatal? Igen! címmel, majd Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ismerteti az aktuális ukrajnai és kárpátaljai helyzetet, illetve Kaszás Zoltán beszél a digitális összefogásról.

A Vajdasági Szabadegyetem kiemelkedő napja lesz a szombat, amikor Vajdaságban is magyarul írjuk a jövőt! címmel tart előadást Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője és alelnöke, illetve Juhász Bálint, a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. Ezt követően Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke mutatja be, milyen hatásai vannak a globális változásoknak a régió gazdaságára. Végül Lázár János építési és beruházási miniszter tart előadást Országot és nemzetet építünk címmel.

Lehet, hogy egy kép erről: szöveg
Forrás: VIFÓ Vajdasági Szabadegyetem

A szakmai előadásokat mindennap csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. A rendezvény egy-egy napján átlagosan 150 hallgató vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában