Zene vég nélkül

2022.04.26. 06:40

Világsztárokkal indul hazánkban a nagy sikerű Jazzfest

A rendezvény ideje alatt a klubokban, a zenés kocsmákban és a köztereken is szólni fog a dzsessz.

Világsztárok, köztük Dave Weckl & Tom Kennedy, Paolo Angeli, Hadrien Féraud, John Patitucci & Joey Calderazzo, Kenny Garrett, valamint a hazai színtér kiválóságai adnak koncertet a Jazzfest Budapest című rendezvényen április 27. és május 12. között.

Az eseményen városszerte több mint 10 helyszínen kétszáznál több fellépő lesz látható és hallható mintegy 50 koncerten.

A GetCloser Concerts által szervezett fesztivál klubokban, zenés kocsmákban, köztereken zajlik, szólni fog a dzsessz a Budapest Jazz Clubban, az Eötvös10-ben, a Fonóban, a Gödörben, az IF Caféban, a Jedermannban, a Lumenben, a Mixátban, a MOMkultban és a Turbinában is. A programok alakításába több kulturális intézet becsatlakozott, a fesztiválon tizenkét ország muzsikusai játszanak. Kiemelt figyelmet kap az április 30-i nemzetközi dzsessznap, amikor szabadtéri ingyenes koncertekkel tisztelegnek a műfaj ünnepe előtt.

A zenei élet nagyjai állnak színpadra

A nyitónapon, április 27-én a MOMkultban lép közönség elé a Dave Weckl & Tom Kennedy Project az Egyesült Államokból, másnap a Mixátban a Tóth Viktor Right On! Feat. Piotr Wojtasik játszik. Szintén 28-án a Gödörben a SZAKCSIÁMI, azaz Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi duója szerepel, 29-én az Olasz Kultúrintézetben a szardíniai gitárvirtuóz Paolo Angeli Balázs János zongoristával és Lukács Miklós cimbalmossal improvizál közösen. Április 30-án egy különleges nemzetközi formáció ad koncertet, amelyben két francia (Hadrien Féraud basszusgitáros és Daniel Gassin zongorista) mellett a magyar Borlai Gergő dobol, a svájci Anatole Muster pedig harmonikázik. Ezen a napon a Lumenben egy másik nemzetközi alakulat, Ken Vandermark, Paul Lytton, Elisabeth Harnik és Grencsó István Quartetje zenél.

Május 4-én a Mixátban a JD Hive, Johannes Dickbauer osztrák hegedűs zenekara lép fel, 5-én az Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries a Turbinában a legendás osztrák billentyűs, Joe Zawinul életműve előtt tiszteleg, közreműködik Tim Ries, a Rolling Stones szaxofonosa. Május 7-én a Sárik Péter Trio Luiza Zan román énekesnővel és Gyárfás István magyar gitárossal zenél együtt a Fonóban, a Kőszegi Rhythm & Brass és a NEC+, egy francia supergroup egyaránt a Mixátban ad koncertet. Május 8-án a Fonóban a Dresch Quartet Theodosii Spassov bolgár kavalossal játszik, másnap a BJC-ben a Nagy Emma Quintet Harcsa Veronika énekessel és Ávéd János szaxofonossal, miközben a Mixátban a Heavy Weather játssza a Weather Report dalait. Május 10-én két amerikai világsztár, a zongorista Joey Calderazzo és a basszusgitáros John Patitucci duója zenél a MOMkultban. A fesztivál másik szenzációja május 12-én, ugyancsak a MOMkultban a világhírű szaxofonos, Kenny Garrett és formációja, a Sounds from the Ancestors estje.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában