Komoly kihívás

2022.02.13. 06:50

Zeneszerzők jelentkezését várják a Némafilmhez filmzenét! pályázatra

Az 1918-ban készült A leányasszony, illetve az 1920-as A halál után című filmhez keresnek tökéletes aláfestést.

Ismét pályázatot hirdet Némafilmhez filmzenét! címmel a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet. A zeneszerzőket arra invitálják, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez. Két több mint százéves magyar némafilmhez keresik a hozzájuk illő tökéletes filmzenét. Az egyik az 1918-ban készült A leányasszony, a másik az 1920-as A halál után.

A 3. alkalommal kiírt Némafilmhez filmzenét! című pályázatra a kijelölt filmek 5-5 perces részleteire írt zeneművel lehet jelentkezni. A zenének a cselekményt szorosan követnie, aláfestenie és hangsúlyoznia kell.

A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el, filmenként 2, összesen 4 alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák, majd filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be művüket a 31. Művészetek Völgye fesztiválon, majd a Magyar Zene Házában. A fellépési lehetőségek mellett az első két helyezett pénzjutalmat is kap.

A némafilmeket annak idején zongorakísérettel vagy zenekarral mutatták be a közönség előtt, élőben biztosítva a filmek zenei aláfestését. Ezt a régi filmes hangulatot idézi meg a Művészetek Völgyében tartandó bemutató is.

A filmzenéket 4 fős szakértői zsűri, Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila zeneszerző, Sárik Péter zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója bírálja el. A pályaműveket április 11-ig várják. További információk a felhívással kapcsolatban a Művészetek Völgye honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában