Szabadság gesztusai

2022.02.10. 06:25

Megnyílik az új fotóművészeti kiállítóhely, a PhotoLab

Az egyedülálló kezdeményezés első évében Szentendréhez köthető alkotók műveivel találkozhat a közönség.

PhotoLab elnevezéssel új, fotográfiai kiállítótér nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, az FMC Vajda Múzeumában. A szombati nyitótárlat Bácsi Róbert László munkáiból válogat a Szabadság gesztusai címmel.

Az új kiállítóhely a Vajda Múzeum alsó szintjén jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia alkotóit

– mondta el Prosek Zoltán, az FMC igazgatója.

A magyar, de a nemzetközi múzeumi gyakorlatban is egyedülálló kezdeményezés első évében Szentendréhez köthető alkotók műveivel találkozhat a közönség.

Az IKON mellett a PhotoLab lesz a másik olyan kiállítótere az intézménynek, amelynek szentendrei művészek reprezentálása a célja

– emelte ki Prosek Zoltán.

Hozzátette, ezek azonban nem pusztán kiállítóhelyek, mert egyfajta menedzselést is szeretne felvállalni a múzeum a szentendrei alkotók esetében. Ennek része, hogy segítik a műtárgyak előállítását, a külföldi megjelenést például nemzetközi művészeti vásárokon, illetve vásárolnak is az alkotóktól a gyűjteménybe.

A PhotoLab, amelynek művészeti vezetője Kopin Katalin művészettörténész, évente 4 kiállítást tervez.

Az első évben Bácsi Róbert László, Deim Balázs, Csontó Lajos, valamint Aknay Csaba és Kotchy Gábor páros kiállítása lesz látható. A következő évben a városhoz köthető alkotók mellett nemzetközi szinten is jegyzett magyar és külföldi fotográfusok egyéni tárlataira várják a látogatókat.

A kiállításokat programok veszik körül, többek között szakmai előadások és beszélgetések az alkotókkal. Ezenkívül lesz workshop és portfolio review is. Kiegészíti a tárlatokat olyan olvasó és beszélgető tér is, ahol a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat forgathatják a látogatók, az első kiállításon pedig 60 perces videóinterjú látható az alkotóval.

A PhotoLab egyfajta inspiráló műhelyszerepet is szeretne betölteni, egyrészt kifejezetten ide készített alkotásokkal, másrészt hosszútávú fotóprojektekkel

–hangsúlyozta az igazgató.

Prosek Zoltán elmondta, Bácsi Róbert László dokumentarista fotográfus 5 fotóprojektje a szabadság különböző aspektusait mutatja fel. A Kövesd a Napot! a szörfös, hippi szubkultúrát, az életformává tett szabadságot, a természettel való összhang témáját járja körbe. A Hegyi-Karabah – Hiányzó generációk az aktuális háború miatt otthonukat elhagyni kénytelen karabahi örmény kisebbség sorsát vázolja fel. A Műtermek szentendrei művészeket megörökítő sorozata az alkotás szabadságát, autonómiáját ragadja meg. A Levegőt! a Radnóti Színház színművészeinek 2021-ben készített rendhagyó portrésorozata, amíg a több éven át készült Szabad élet azt kutatja, hogy megvalósítható-e a fogyasztói társadalom uniformizálódó keretei között az egyénre szabott, kreatívan alakított élet.

A programok keretében mások mellett Keleti Éva fotóművész tart tárlatvezetést, a március végi zárás előtt pedig Zámbó István, Margit Szabolcs és Vincze Ottó képzőművészek.

A PhotoLab éves programsorozatának megvalósítását 1,5 millió forinttal, a Kövesd a napot! című képsorozat megvásárlását egymillió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, az NKA. A kiállítás kurátora Kopin Katalin, a tárlatot Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója nyitja meg február 12-én, szombaton.

További információk a kiállítóhellyel kapcsolatban az FMC honlapján találhatóak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában