Csoda a függöny mögött

2022.02.09. 11:23

A cirkusz láthatatlan lelke címmel nyílt kiállítás

Urbán Ádám kiállított művein keresztül a Staféta elnevezésű programsorozat harmadik tárlata új irányból enged betekintést az egyszerre különös és elbűvölő univerzumba.

 A cirkusz láthatatlan lelke címmel nyílt kiállítás kedden az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő székházában; a Staféta elnevezésű programsorozat harmadik, Urbán Ádám műveit bemutató tárlata március 31-ig látogatható.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a MANK Nonprofit Kft. közös, Staféta elnevezésű programsorozata a művészeti tehetség átörökítésének megértésére tesz kísérletet művészdinasztiák és művészcsoportok bemutatásával - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Urbán Ádám Balogh Rudolf-díjas fotográfus munkájának immár tíz éve jelentős témája a cirkuszi világ. A kiállított sorozat új irányból enged betekintést ebbe az egyszerre különös és elbűvölő univerzumba.

A befogadónak ezúttal lehetősége nyílik bepillantani a porond és a függönyök mögé: ahol nem csupán maga a csoda, hanem az ahhoz vezető, emberi megpróbáltatásoktól és az egyén határainak feszegetésétől rögös út is megmutatkozik.

A közleményben Szerényi Tamás újság- és prózaírót, a sorozatról készült fotóalbumban szereplő szövegek szerzőjét idézik, aki úgy fogalmaz: "Urbán Ádám képei kitágítják a perspektívát és felszabadítanak minket a narratíva kötöttségei alól, hiszen a cirkusz egyre inkább narratív műfaj, a többkötetes sikerregények, a nézettségi rekordokat döntő, folytatásos mozifilmek és sorozatok korában a cirkusz is belesimult a vonatkozó trendbe, és egyre inkább a történetmesélésen keresztül igyekszik újradefiniálni önmagát".

A Staféta című kiállítássorozat első állomásán, Budapesten a Farkas-Rákossy művészdinasztia munkáit ismerhette meg a közönség, A türelem születése című tárlaton pedig a debreceni közönség fedezhette fel neves művészek munkáinak mély jelentésrétegeit - áll a közleményben.

Mint írják, A cirkusz láthatatlan lelke című kiállítás március 31-ig látogatható a Támogatáskezelő székházában, munkanapokon 8 és 16 óra között.

Borítókép: Oleksii Grigorov orosz és Marina Glavatskik ukrán artista bemutatója a január 11-17. között a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezendő 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról tartott sajtótájékoztatón 2021. december 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában