Elismerés

2021.12.17. 16:00

A Sapientia egyetem Bocskai-díjával tüntették ki Trócsányi Lászlót és Dávid Lászlót

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Bocskai-díjával tüntették ki pénteken Kolozsváron Trócsányi László volt igazságügyi minisztert, európai parlamenti képviselőt és Dávid Lászlót, az egyetem volt rektorát, az egyetemi szenátus jelenlegi elnökét.

Trócsányi Lászlónak még 2019-ben, az erdélyi magyar jogászképzés fejlesztéséhez nyújtott folyamatos és jelentős támogatásáért ítélték oda a kitüntetést, amelynek átadására a világjárvány miatt, többszöri halasztás után csak most kerülhetett sor.

Tonk Márton rektor köszöntőjében rámutatott: a magyar jogászképzés nemcsak a magyarul (is) oktatott tárgyak széles skáláját jelenti, hanem magyar szellemiségű, az erdélyi magyar kisebbség sajátos problémáinak - a kisebbségjogi, nyelvi, közigazgatási jogérvényesítési küzdelem - tudatos felvállalására irányuló oktatást, a restitúciós ügyek képviseletére történő felkészítést. Trócsányi László a szakalapítás kezdetétől támogatta a Sapientián indult jogászképzést, és igazságügyi miniszterként létrehozta annak finanszírozási struktúráját - emelte ki a Sapientia EMTE rektora.

Trócsányi László köszönőbeszédében úgy értékelte: az elismerést az egész igazságügyi minisztérium megérdemelte. Elmondta: 

tevékenysége során mindig a magyar alaptörvény szellemisége, a múlt, a jelen és a jövő szövetségébe, és az egységes magyar nemzetbe vetett hit vezérelte, ezért is szövetségesként tekint a határon túli magyar jogászképzésre. 

A kolozsvári jogászprofesszorok arcképcsarnokának felavatása kapcsán rámutatott: a magyar jogászképzésnek Erdélyben óriási múltja van, és a jövőjét illetően is derűlátó.

A Sapientia EMTE rektori tisztségét 14 éven keresztül betöltő Dávid László intézmény- és közösségépítő munkásságát, az egyetem fejlődése érdekében végzett két évtizedes munkáját idén, fennállásának huszadik évében a Bocskai-díj odaítélésével ismerte el a magyar állami támogatással működő tanintézmény. Méltatói azt is kiemelték, hogy egyetemi oktatóként Dávid László az erdélyi magyar nyelvű műszaki képzés megteremtésében is kiemelkedő érdemeket szerzett.

Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt rektora (j) átveszi az intézmény Bocskai-díját Tonk Márton rektortól (b) 2021. december 17-én. 

Forrás: Kiss Gábor / MTI

A kitüntetett köszönőbeszédében elmondta: 

a Sapientia élén végzett munkája során mindig azt tekintette feladatának, hogy az egyetem olyan erdélyi magyar értelmiséget neveljen, amely nemcsak jó szakemberekből, hanem a közösségük iránt elkötelezett emberekből áll. 

Az intézményépítőknek az volt a feladatuk, hogy rangot, hitelt adjanak az egyetemnek, és szerethetővé tegyék azt. Nemcsak falakat építettek, hanem közösséget is - hangsúlyozta Dávid László.

Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője arról beszélt: az ünnepségen azok előtt tisztelegnek, akik az egyetem fejlesztése révén lehetőséget teremtettek az erdélyi magyar fiatalok számára, hogy szülőföldjükön építsenek jövőt, akik az erdélyi magyar elit képzését, és ezáltal az erdélyi magyar közösséget, az egész magyar nemzetet szolgálták.

Borítókép: Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője (b) átveszi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Bocskai-díját Tonk Mártontól, az intézmény rektorától 2021. december 17-én. Fotó: Kiss Gábor/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában