filmbemutató

2021.11.04. 13:00

Eperjes Károly a „magyar Katyn”-ról is beszélt új filmje kapcsán (videó)

A Kossuth-díjas színművész első filmrendezését, a Magyar Passiót csütörtöktől vetítik a mozik. Munkáiról, új filmjéről, benne közel 12 ezer szerzetes elhurcolásáról, annak ’56-ra és máig ható következményeiről beszélt a Metropolnak.

20211030 Szombathely A Savaria moziban tartották a Magyar Passió című film díszbemutatóját. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Hábermann Jenő producer, Eperjes Károly színművész, Tokár János ferences szerzetes

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Eperjes Károllyal a lakóhelye közelében lévő Pokorny József Sporttelepen találkozott a Metropol stábja egy, a házigazdákkal játszott rangadó előtt. 6 éves unokája is elkísérte a nagypapát, csak úgy, mint később a Magyar Passió premier előtti vetítésére – írja a Magyar Nemzet.

– A Fradi-öregfiúkkal, illetve most már a veterán csapattal játszom, ezúttal éppen a Budatéténnyel, és én most csak átjöttem a szomszédból, mert budafoki vagyok – mondta a színész a lapnak, és azt is elárulta, hogy rendszeresen – hetente kétszer – jár edzésekre.

Eperjes Károly legújabb filmje, a Magyar Passió – melyet főszereplőként és rendezőként is jegyez – november 4-től látható a mozikban.

Leopold páter, a megtörhetetlen ferences szerzetes megformálásáról így fogalmazott a művész:

Óriási erőforrás, megerősített, örömet és békességet adott. A lélek küzdelme, a szeretet győzelme nem hagyja hidegen az embert.

A színész legújabb és korábbi filmjeinek (mint az Eldorádó, Hídember) közös témája a kereszténység és magyar sors.

– Mind a három helyes magyar identitású film, de nemcsak magyar, hanem egyetemes is. Nagyon örülök, hogy ez a film elkészült.

Szívből ajánlom mindenkinek, mert nagyon szép. Emellett igaz történet:

majdnem 12 ezer szerzetest likvidáltak egyetlen éjszaka, 1950. június 8-án. Volt, aki külföldre menekült, volt, aki börtönben halt meg, volt, akit beszerveztek, civil pályára ment, mindenféle volt.

Erről eddig nem volt szó a történelemkönyvekben. Úgy tudom, eztán lesz

– nyilatkozta a Metropolnak Eperjes Károly, majd hozzátette:

Olyan ez nekünk, mint a lengyeleknek Katyni.

– Ha kivesznek egy katolikus intelligenciát, 12 ezer embert a társadalomból, az mind a kórházakban, mind az iskolákban, egyetemeken meglátszik. Ez borzasztó dolog. Hiányukat a mai napig érezzük a bőrünkön. Szerintem ’56 is másként történhetett volna, ha nem csak tömegként bolyonganak ott, igazi közösséggé válhattak volna, ha ott lett volna vezetőként az élükön egy jó pap, szerzetes, de hát ők bent ültek a börtönben vagy éppen kiverték őket – fogalmazott a színművész.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Borítókép: Hábermann Jenő producer, Eperjes Károly rendező, Tokár János ferences szerzetes (balról jobbra) a Magyar Passió című film díszbemutatóján Szombathelyen 2021. október 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában