Izgalmas versenyprogram

2021.10.11. 16:25

Tehetséges magyar rendezőket díjaztak a Filmgaloppon

A Filmgalopp kétévente váltogatja a versenyfilmek műfaját, az idén a dokumentumfilmek kerültek sorra.

Forrás: Facebook / @HANDSOFGOD.DOCUMENTARY

László Barna nyerte a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjának, a Filmgaloppnak a fődíját az Isteni kéz című dokumentumfilmmel. Az idei szemle versenyszekciójába összesen 7 dokumentumfilm került be. A megmérettetés célja a fiatal, erdélyi magyar tehetségek felkutatása, valamint friss alkotásaik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt.

A zsűri tagjai idén Nagy Viktor Oszkár filmrendező és forgatókönyvíró, Kollarik Tamás filmes szakember, valamint Ferenczi Szilárd filmtörténész voltak.

László Barna dokumentumfilmje Csángálóról, a világhírű brácsásról szól, akit kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserbenhagy, remegni kezd, ezért kizárták a híres Szászcsávási Zenekarból.

A nyertes 1 millió forintot kap a Nemzeti Filmintézet felajánlásából.

Számos izgalmas alkotást láthatott idén a közönség

A Filmgalopp közönségdíjasa Simó Boglárka Árva csillagok című filmje lett. A 15 perces alkotásban a hajdani székelykeresztúri gyermekotthon története bontakozik ki egykori lakójának személyes portréján keresztül. Különdíjban részesült továbbá Medve Ferenc Being a Bee című rövid természetfilmjéért. A környezetvédő üzenetet megfogalmazó ismeretterjesztő film a méhek egy napját mutatja be, azt, hogyan küzdenek meg a természeti erőkkel és az emberi tevékenységekkel.

Az október 6. és 10. között Kolozsváron és további 14 erdélyi városban zajló Filmtettfeszt szombat esti kolozsvári díjátadó ünnepségén Kántor László producer vehette át a Sárga Csikó Díjat, amelyet 2012 óta évente olyan személyiségeknek ítélnek oda, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítették a kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A méltatást Szántai János kolozsvári író, újságíró fogalmazta meg, a díjat pedig felajánlója, a Liszt Intézet nevében Kósa András László nyújtotta át.

A Filmtett Egyesület kritikusi nívódíja idén nevet kapott, így a Fám Erikáról, a nemrég fiatalon elhunyt sepsiszentgyörgyi filmesztétáról, médiaszakemberről és tanárról elnevezett elismerést Pernecker Dávid pécsi filmesztéta, a Filmtett erdélyi filmes portál egy évtizede hűséges szerzője kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában