Nézd kézzel, lásd szívvel!

2021.10.25. 09:32

Illatok, ízek, formák címmel nyílik interaktív, népművészeti kiállítás (videó)

A Hagyományok Háza tárlata 4 témakört, a mézesbábost, a karikás ostorost, a mázas cserepest és a gyapjú tulipánost felölelő játéktár.

Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel címmel nyílik a népművészetet interaktív módon bemutató kiállítás október 26-án a Hagyományok Házában. Az érzékszervi fogyatékkal élő látogatók fogadására és múzeumpedagógiai foglalkozásra is alkalmas tárlatot Gál Boglárka múzeumpedagógus mutatja be.

A szervezők elmondták, a Hagyományok Házában érzékszervi fogyatékkal élő gyermekcsoportokat is tudnak fogadni és foglalkoztatni. A hangsúlyt pedig nem a hiányosságokra helyezik, hanem azt emelik ki, hogy érzékelni különböző módokon is lehet.

A négy témakörben tematikus foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

A kiállítás címe utal arra, hogy a tárlaton nem a szokásos ne nyúlj semmihez elv érvényesül, hanem a bemutatott tárgyakhoz hozzá lehet érni, lehet azokat kézzel tapintani.

A kiállítás tárgyai, eszközei több érzékszervünkre gyakorolnak hatást, amit a látogatók interaktívan tapasztalhatnak meg.

A szemle kapcsolódik a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum új Erasmus+ projektjéhez, amelynek keretében a múzeumi kollégák is további képzésen vehetnek részt érzékszervi fogyatékkal élő csoportokkal való foglalkozás témakörben.

A rendezvényen Farkas Réka a mézeskalácsozást vezeti, Bangó Aliz a fazekasság rejtelmeibe vezeti be a látogatókat, Megyeri István és Szabó Zoltán a népzenés, néptáncos, pásztorokról szóló foglalkozások felelőse, Dubinszki Csilla pedig a nemezeléshez invitálja az érkezőket.

A gyengén látó és nagyothalló gyerekek fogyatékkal nem élőkkel lehetnek egy csoportban egyes foglalkozásokon. A bemutató előzményének tekinthető, amikor vakok számára az iskolába kihelyezetten vagy a múzeumban szerveztek foglalkozásokat. Ezen kívül számos kiállításon fogadtak már a Hagyományok Háza munkatársai fogyatékkal élő gyerekcsoportokat is.

A rendezvényt a szervezők is tapasztalatszerzésre használhatják fel, az itt szerzett tudást pedig a Hagyományok Háza tevékenységében kamatoztathatják.

További részletek a kiállítással kapcsolatban a Hagyományok Háza honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában