Végtelen dűne

2021.09.19. 19:39

Szabadtéri kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeum előtt

Magyarország kulturális útvonalaira, valamint kulturális innovációira hívja fel a figyelmet a Végtelen dűne című installációba helyezve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) közös szabadtéri kiállítása, amely az Európai Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének hivatalos programjaként látható a Szépművészeti Múzeum előtt csütörtöktől.

Forrás: oszmi.hu

Fotó: Juhász András

Magyarország ET-elnökségének programjaként tervezett kiállítást Strasbourgba Láss csodát! Kulturális útvonalak és innováció Magyarországon címmel, mivel azonban Nyugat-Európában a járványhelyzet rosszabbra fordult, múlt héten a tárlat ottani megrendezését le kellett mondani. Ezért az a döntés született, hogy az installációt a Szépművészeti Múzeum lépcsői előtt állítják fel – idézte fel a megnyitón a kultúráért felelős államtitkár.

Fekete Péter hozzátette: ahogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere korábban bejelentette,

Magyarország az ET-elnökség fél éve alatt kulturális programok tömkelegével üzeni Európának, hogy mit gondolunk egymásról, a szomszédainkról, egymás elfogadásáról és megismeréséről.

Csonka-Takács Eszter, a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország május és november között tölti be az ET Miniszteri Bizottságának elnöki posztját. Az elnökség egyik kiemelt programja a most megnyílt kiállítás, amely innovatív elemekkel mutatja be Magyarország európai jelentőségű kulturális örökségét, modern művészeti gondolkodását, a pandémia kihívásaira adott kulturális válaszokat.

A Végtelen dűne című installáció, amely a Prágai Quadriennálén 2019-ben elnyerte a legjobb kiállítás díját, Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videóművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.

Csonka-Takács Eszter elmondása szerint jelenleg 47 országból 40 útvonal rendelkezik az Európa Tanács Kulturális Útvonala címmel, ezek közül kilenchez csatlakozott Magyarország. Az installáció alatt futó ledpadló részben ezt a kilenc útvonalat eleveníti meg.

Emellett a ledpadlón láthatók a járványhelyzet alatt a magyarországi múzeumok és kulturális intézmények – a Magyar Cirkuszművészeti Központ, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Hagyományok Háza, a Budapest Bábszínház, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Filharmónia Magyarország, valamint az Országos Széchényi Könyvtár – által kifejlesztett innovációk. A szabadtéri tárlat szeptember 23-ig, ingyenesen látogatható – közölte Csonka-Takács Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában