tisztújítás

2021.09.27. 14:15

MMA-közgyűlés: Richly Gábort választották főtitkárnak

A főtitkári posztért Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának tagja, valamint Csáji Koppány László író, költő is indult.

Richly Gábort, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatóját választotta öt évre főtitkárnak titkos szavazással hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése.

A leköszönő főtitkár, Kucsera Tamás Gergely posztjára a Vashegyi György MMA-elnök által is támogatott, az eddig az Akadémián kívül tevékenykedett Richly Gábor a második körben a leadott 193 szavazatból 115-öt kapott, Tóth Péter zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője pedig 73-at.

A főtitkári posztért Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának tagja, valamint Csáji Koppány László író, költő is indult. Richly Gábor főtitkári mandátuma november 5-től kezdődik és öt éven át tart.

„Sokéves vezetői gyakorlatot, diplomáciai tapasztalatot szereztem az államigazgatásban. Érdemi eredményekre van szükség az akadémikusok életműve, hagyatékuk gondozása terén, a kiemelkedő művészeti eredmények nemzetközi megismertetésében. Az ösztöndíjprogram résztvevőinek szorosabban kell kapcsolódniuk az Akadémiához, az MMA irányelveit, módszertanát, stratégiai céljait be kell emelni a Vashegyi György vezette Nemzeti Kulturális Tanács programjába” – mondta a választás előtt Richly Gábor.

Az újonnan megválasztott főtitkár arról is beszélt, hogy a Magyar Művészeti Akadémiához hasonló méretű Balassi Intézet tagozatvezetőjeként, szakmai igazgatójaként, majd főigazgató-helyetteseként is dolgozott, és az elmúlt évben több mint ezer kulturális és művészeti programot hoztak létre a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

Vashegyi György, az MMA elnöke a főtitkárválasztás előtt arról beszélt, hogy 2022-től várhatóan újabb, többmilliárd forintos többletforrások válnak elérhetővé a magyar művészeti struktúra számára.

Az MMA és intézményrendszere központosított, összehangolt, az eddiginél hatékonyabb működésére van szükség. Ha képesek leszünk megfelelő módszertan kidolgozására a hagyatékgondozás, a kiemelkedő eredmények nemzetközi megismertetése, az ösztöndíjprogram terén, akkor a Nemzeti Kulturális Tanács elnökeként meglesz a lehetőségem arra, hogy 2023-tól országos szinten is hozzákezdjünk a problémák rendezésére – hangsúlyozta Vashegyi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában