Egyedülálló lehetőség

2021.09.22. 08:45

Értékes jutalmat nyerhetnek a diákok családi történeteik megírásával

Az öt legjobb pályamű számára megjelenési lehetőséget is biztosítanak a Rubicon folyóirat online felületén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Családtörténeti pályázatot hirdet középiskolás és egyetemista diákok számára a Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet. A Kárpát-medencében élő diákok magyar nyelvű, személyes hangvételű pályaműveikkel jelentkezhetnek október 15-ig.

A szervezők célja, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítsék a családi történeteket. Ezenkívül a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása erősítheti a kulturális összetartozás érzését is.

A forrásanyagok és a családi történetek feldolgozásával, illetve rendszerezésével a pályázók közelebb kerülhetnek egykor élt rokonaik világához.

A pályaművek témáját családi anekdotákban visszatérő történetek inspirálhatják. A szervezők példaként említik a felmenőkhöz kapcsolódó második világháborús eseményeket, a Trianon utáni viszontagságokat, az 1956-os tapasztalatokat, valamint az emigrációs elbeszéléseket. Ehhez kapcsolódóan bemutatható akár egy izgalmas katonai karrier, egy meghökkentő értelmiségi siker, egy tragikus paraszti sors vagy akár egy több generáción keresztül őrzött bútor, vagy egy régi fénykép története is.

Tóth Bálint László, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatója, a pályázat szervezőcsapatának képviselője kiemelte, hogy a személyes hangvételű, privát történetek új összefüggésekre és nézőpontokra világíthatnak rá, népszerűsíthetik az emberközeli történelemkutatást és gazdagíthatják a Kárpát-medence magyarságának tudástárát.

A hattagú zsűri a legkiemelkedőbbnek ítélt munkákat tárgyi jutalommal és online megjelenéssel díjazza.

A szakmai zsűri tagja Papp Sándor történész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, Hahner Péter, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője, Kálnoky Boris, az MCC Média Iskolájának vezetője, Gali Máté, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely kutatótanára, Szabó Imre MCC-s szakkollégiumi hallgató, a Családtörténeti pályázat ötletgazdája, valamint Tóth Eszter Zsófia történész. A pályázat fővédnöke Habsburg Eduard író, Magyarország Szent Székhez és Máltai Lovagrendhez akkreditált nagykövet.

A pályázattal kapcsolatos részletesebb tájékoztató a Mathias Corvinus Collegium honlapján található.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában