Művészi felfordulás

2021.08.31. 07:10

Ramazuri címmel készül vidám és groteszk tánc-cirkuszi előadás

A látványos produkciót a Duda Éva Társulat és a Nemzeti Táncszínház valósítja meg.

Forrás: Duda Éva Társulat

Fotó: Gordon Eszter

A látványos és nagyszabású, élő zenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított előadás a táncszínházi világ új dimenziójába repíti a nézőt. A táncosok olyan szavakon túli univerzumba invitálják az érdeklődőket, amelyben eltűnik az idő. A társulat szerint a műsor az élet ünneplése, mulatságnak pedig mindig lennie kell.

A társulat a kortárs tánc mellett a cirkusz világán keresztül szólítja meg a közönségét.

Duda Éva rendező és koreográfus a Ramazurival kapcsolatban úgy fogalmazott, ebben a világban maga a mozgás a nyelv, amelyet a test és az arcjáték beszél el. Humor és dráma kéz a kézben jár, egyformán van jelen elegancia és komédia, valóság és fantasztikum.

Itt volt az ideje egy új, könnyed és mulattató előadásnak a bezártsággal, feszültséggel és gyásszal teli időszak után. Mindannyiunkra ráfér a nevetés – nyilatkozta Duda Éva.

Az előadás egyik fő eleme a látvány, amelyben speciális cirkuszi eszközök és elemek adnak lehetőséget a meghökkentő mozdulatok és a különleges formavilág kibontakozásának. Az élet egységét szimbolizáló körformákat a cirkuszi porond inspirálta, ugyanakkor a teremtést, az összeolvadást és az élet ciklikusságát is jelképezik. Két jelentős szóló is helyet kapott továbbá az előadásban, amelyből a női az érzékiség, az erő és a szárnyalás motívumait használja, amíg a férfi a felfedező és kísérletező, természetközeli figurát mutatja meg. Egyéni megoldások komikusan kerülnek terítékre utalva arra, hogy nincsen örök érvényű igazság, továbbá ne vegyük mindig annyira komolyan magunkat.

Szükségünk van a humorra és az öniróniára nemcsak az önismerethez, de ahhoz is, hogy megtaláljuk a helyünket a világban – vallja a társulat névadója.

Az előadás másik kulcseleme az élő zenei hangzás lesz. Farkas Izsák és Szarvas Dávid duója pedig garantálja a fergeteges karneváli hangulatot, amelyben az elektrowsing, az etno, a jazz és hip-hop irányzatok is megjelennek az elektromos hegedű és a hangsúlyos beatbox mellett.

A Ramazuri produkciót az érdeklődők szeptember 3-án és 4-én, valamint október 4-én este hét órától Nemzeti Táncszínházban nézhetik meg. Továbbá a társulat bemutatót tart a veszprémi arénában is szeptember 5-én délután fél öttől. A műsorban szereplő táncművészek Eleonora Accalai, Bacsó Gabriella, Bundschuh Vera, Dévai Lúcia, Dragos Dániel, Dudás Gergely, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor, Javier Mario Salcedo Hernández és Szilvási Anna lesznek.

A műsorral kapcsolatban további részletek a társulat honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában