Hazának használj!

2021.08.09. 12:50

Páratlan kötet mutatja be a 120 éves Adria-palota történetét

A műből egy öngyilkos tőzsdecápa, egy szocialista médiaszemélyiség és egy abszurd bankrablás történetét is megismerhetjük.

Fotó: A kötet borítója

A fővárosi Szabadság tér Zoltán utcai sarkánál álló Adria-palota a néhai magyar óceánjáró flotta hajdani dicsőségének egyik utolsó mementója. Az épület történetét dolgozza fel a BDPST Zrt. gondozásában megjelent, 230 oldalas Hazának használj! – Az Adria-palota története című kötet, amelynek társszerzői Zsigmond Gábor, a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese és Tiborcz István, az Adria-palota jelenlegi tulajdonosa.

A gyűlölt Neugebäude, az osztrák elnyomás szimbólumaként számon tartott katonai erődítmény helyén épült fel a múlt század fordulóján a mostani épület elődje. A katonai létesítményt 1897-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa vette át, több mint 20 irodaházat építve a környékre. Ekkor épült fel a Tőzsdepalota, az Osztrák–Magyar Bank székhelye és az Adria-palota is.

A kötet borítója

1902-től a fiumei rakparton áll a Szabadság téri székház párja, az 1800-as évek végén innen irányították a társaságot. Mindkét épület homlokzatán ott áll a négy égtájat szimbolizáló szobor: egy egyiptomi, egy japán, egy indián és egy európai ember figurája. Az épület falai között döntöttek a Kárpát-medence árufölöslegének kihajózásáról: Brazíliába magyar lisztet szállítottak, talpfát az észak-afrikai vasútvonalakhoz – idézi az egyik szerző, Zsigmond Gábor szavait az index.hu.

A kötet másik szerzője, Tiborcz István elsősorban a jogtörténeti forrásokat dolgozta fel, oroszlánszerepet vállalva az Adria-palota fejlesztőjeként az épület részletes restaurálási dokumentációjának összegyűjtésében és feldolgozásában, így állt össze egésszé a magyar történelem nyomait magán hordozó épület története.

Az első világháborúban a több mint 30 hajóból álló hazai óceánjáró flotta egy része beszorult az Adriára, több tagját az antant foglalta le, a trianoni békediktátum következtében pedig maga a fiumei kikötő is elveszett. Az Adria Tengerhajózási Részvénytársaság olasz tulajdonba került, a cég a húszas években kiköltözött a Szabadság téri épületből. A második világháború után, a szocializmus évtizedeiben már az Expressz Utazási Irodát találjuk az Adria-palota falai között, de 1994-es társasházzá alakításáig itt székelt az Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége is.

Az Adria-palota mintegy 120 évébe bepillantást engedő műből egy öngyilkos tőzsdecápa, egy szocialista médiaszemélyiség és egy abszurd bankrablás történetét is megismerhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában